ODAKLE POČETI?

Svako ko traži način da se opusti ili da zaradi baveći se poljoprivredom, zna da se na proleće sve budi. I to ne samo u onom simbolističkom i metaforičkom smislu, već zaista.

 

Zbog toga proleće predstavlja pravo vreme kada se treba posvetiti poljoprivrednim radovima, kako bi se kasnije faze rada svele na manji nivo, a kako bi konačan plod bio što dostupniji i bolji.

Bilo da se bavite navodnjavanjem, pribavljate baštensku opremu, alat PVC creva, pumpe za navodnjavanje, ili se bavite rezidbom, oranjem ili sl. sve to spada u poslove kojima je mesto u proleće. A koji se to sve poslovi obavljaju u martu, i početkom proleća, govorimo  u nastavku.

Važnost zemljišta

Pripremanje zemljišta je nešto što prethodi svakom poljoprivredom „zahvatu“. Mala bašta za sadnju povrća, ali i voćnjaci i njive, traže sređivanje zemljišta. Oranje, prekopavanje ili freziranje, na početku proleća je jako važno, kako bi se smanjila mogućnost od pojave korova. Kada ste prekopali zemljište, valja ga posuti stajskim đubrivom, a po kopanju možete koristiti i mineralno đubre. Treset i humus uvek dobro dođu za obogaćivanje zemljišta.

U zavisnosti od kulture koju ćete saditi, važno je na vreme postaviti „dijagnozu“ zemljišta i pristupiti mu onako kako ste zamislili da ono izgleda kada ga prekriju poljoprivredne kulture.

Šta sve možete saditi u martu?

Velik ije broj poljoprivrednih kultura koje se mogu saditi u martu. Mart je mesec početka vegetacije, pa je tada najbolje posejati šargarepu, grašak, spanać. Tih dana možete saditi celer čičoku i zelenu salatu.

Druga polovina meseca je odlična za sejanja mirođije, peršuna, rotkvice, a na kraju meseca kupus, keleraba i kelj.

Voće i vinograd

Neretko se dešava da se u ovo vreme obavlja i rezidba jabuka kao i voća sa košticama. Kopanje i rezanje vinograda i jabuka je poželjno raditi u ovom periodu pre cvetanja.

Kako bi se uništio koren, preduzimaju se brojni koraci, a kada vegetacija krene, nekada već može biti kasno.

U ovo vreme poljoprivrednici se bave još i kalemljenjem voća, što je posao koji iziskuje dosta znanja. Međutim, plodovi dobrog kalemljenja vidljivi su onda kada voće prvi put rodi. Tada ćete znati da li ste sve odradili kako treba.

Poljoprovreda, u doba interneta, može biti spas od svakodnevice. Sa druge strane, svi znamo koliko poljoprivreda zahteva vremena i posvećenosti. Nemojte biti u zabludi da se radi o poslu koji ćete moći da odrađujete usput. Ukoliko se odlučite za baštensko opuštanje, zalivanje travnjaka ili paradajza i krastavca, to je jedna priča. Ukoliko želite da se ozbiljno bavite ovim poslom, to je već nešto naprednija opcija. Treća opcija je, razume se, opcija da spojite Internet sa poljoprivredom. Ovo je već način za zaradu. Prodaja preko neta, uz rad na terenu, doneće vam određeni kapital ali i dosta odricanja. Na vama je da oformite tim, i na vreme proučite sve što se o poljoprivredi treba da zna. Počev od najsitnijih baštenskih poslova, do toga kako se proizvodi hrana i kako se dolazi do fondova koji bi vam pomogli da ulažete. Ako želite da se uzdižete na taj nivo, zaboravite na dosadašnje navike.