PRIMANJE TELA I KRVI

Kao nekada Apostoli, tako Gospod govori sada njihovim prijemnicima (episkopima): „Dajte im da jedu“. Tako se čudo započeto u pustinji umnoženjem hlebova produžava i traje do dana današnjeg.

 

Apostoli su rekli Gospodu: „Otpusti narod, neka ide u okolna sela i palanke i neka nađu jela, jer smo ovde u pustinji“. A on im reče: „Dajte im vi neka jedu“. A oni rekoše: „Nemamo više od pet hlebova i dve ribe“. I pogledavši na nebo, blagoslovi ih i prelomi, i davaše učenicima da razdaju narodu. I jedoše i nasitiše se svi…“ (Luka 9, 12-17).

dajte im da jedu

Čudesno hranjenje naroda u pustinji praslika je pričešćivanja vernih prečistim Telom i prečistom Krvlju Gospoda.

Ovde u pustinji Gospod sedi izdvojen. Narod sedi u grupama, a apostoli posreduju raznoseći hleb i deleći ga narodu.

Tako je i sada u Crkvi: vernici su razdeljeni po grupama – to su parohijske crkve gde se služi sveta Liturgija. Svuda u njima nevidivo prisustvuje Gospod i razdaje svoje Telo i Krv, preko apostolskih naslednika – episkopa i sveštenika. Kao nekada Apostoli, tako On govori sada njihovim prijemnicima (episkopima): Dajte im da jedu.

I tako, čudo koje je započeto u pustinji sa umnoženjem hlebova, kao i Tajna večera sa dvanaest Apostola, produžava se i trajaše do skončanija veka. Čak i u budućem veku nastaviše se neka vrsta pričešša, jer je Gospod obećao da će dati da okusimo od mane tajanstvene i od drveta života:

„Pobedniku daću da jede od drveta života koje je nasred raja Božijega“… „Pobedniku daću da jede od mane sakrivene…“ (Otkr. 2, 7:17).

I u zemnom raju postojalo je za naše praroditelje tajanstveno pričešćivanje, to je bilo jedenje plodova sa Drveta života. A u starozavetnoj Crkvi, to je bilo jedenje pashalnoga Jagnjeta. Na taj način,tajanstveno pričešće počelo je sa nastankom roda čovekovog, ono je postojalo i trajaše sa njim u vekove vekova, pod raznim vidovima, ali uvek sa jednim istim značenjem: prisnoga opštenja sa Bogom.

Zapisao episkop Teofan Govorov