DUNAVSKE KOCKE SA MAKOM

Nismo sigurni zašto se ovaj kolač zove dunavske kocke, ali je sigurno da će vam se one dopasti, posebno ako volite breskve i mak. Taj neobični spoj već je dovoljan da ovu poslasticu čini apsolutno jedinstvenom.

dunavske kocke

Sastojci:

ZA PIŠKOTU:
250 grama margarina
250 grama šećera
5 jaja
350 grama brašna
250 grama mlevenog maka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
ZA FIL:
1 kilogram bresaka (mogu i kajsije)
1 puding od vanile
4 kašike šećera
5 decilitara mleka
70 grama margarina
2 decilitara slatke pavlake
ZA GLAZURU:
250 grama čokolade
3 kašike ulja

Način pripreme:

Za pripremanje piškote belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg. Breskve oljuštiti i iseći na kriške. U odgovarajućoj posudi mikserom umutiti margarin, žumanca, šećer i vanilin šećer, a zatim dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, pa još mutiti kako bi se dobila kompaktna masa.

U umućenu masu dodati sneg od belanaca, polako promešati, te podeliti na dva dela. U jednu polovinu mase umešati mak.

Dublju tepsiju prekriti papirom za pečenje, te u nju prvo sipati masu bez maka, zatim poređati breskve, te ravnomerno rasporediti masu sa makom. Piškotu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

U dublju šerpu sipati 4 decilitra mleka i šećer, pa staviti da provri. Posebno umutiti prašak za puding sa ostatkom mleka, te sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se ne zgusne. Gotov puding ostaviti da se ohladi.

U ohlađen puding dodati penasto umućen margarin i šlag od slatke pavlake, te polako promešati. Ohlađenu pečenu koru premazati pripremljenim filom i preliti glazurom od čokolade (čokoladu otopiti sa malo ulja).

Prijatno!