BESMRTNOST NA INTERNETU

Koristeći veštačku inteligenciju, društvena mreža „Eter9“ nastavlja da objavljuje postove i posle smrti korisnika, praktično zauvek, pretvarajući svoje članove u „večna bića“ čiji se život ne prekida, bar kad je reč o postojanju na internetu.

 

Digitalna besmrtnost je dugo bila predmet naučne fantastike, od holivudskog filma Transcendence do Charlie Brooker-ove satirične drame Black Mirror, međutim nova društvena mreža obećava svojim korisnicima upravo to.

eter9

Nazvana Eter9, tvrdi da uči o vašoj ličnosti, koristeći veštačku inteligenciju (AI), te da nastavlja da objavljuje postove u vaše ime nakon što umrete, pretvarajući korisnike u „večna bića“.

Kada se prijavite, platforma koja trenutno ima više od 63.000 korisnika radi baš kao normalna društvena mreža. Možete da delite smešne postove i zanimljive fotografije, ali platforma će vas upariti sa Counterpart-om. To jest, analizirajući ono što delite, i kako komentarišete i komunicirate sa drugim korisnicima, Eter9 koristi AI da kreira virtuelnog „klona“ koji može da oponaša vaše ponašanje nakon smrti. Ono što je najstrašnije od svega, „klon“ će napraviti postove umesto vas dok spavate, čime će vas efikasno održavati online 24 sata, sedam dana u nedelji. Mreža se trenutno nalazi samo u beta verziji, ali bez obzira na to svako može da se prijavi.

„The Counterpart je vaša virtualna ličnost koja će ostati u sistemu i interakciji sa svetom baš kao što biste i vi, da ste bili prisutni“, objašnjavaju tvorci platforme. „Vaš klon će saznati više o vama kroz svaku akciju koju preduzmete. Što više interakcije imate na ovoj društvenoj mreži, to će vaš klon više naučiti o vama!“

Vremenom će sistemi za mašinsko učenje naučiti vašeg virtuelnog klona da postane više kao vi. Klon će kreirati postove koje biste sami možda napravili ili okačiti fotografije koje biste verovatno i sami okačili. Čak će i komunicirati sa drugim korisnicima, sve u vaše ime. Ovaj klon „biće aktivan čak i dok je korisnik van mreže, kako u smislu objavljivanja sadržaja tako i komentara. Klon će takođe biti odgovoran za večni život korisnika, jer će apsorbovati sve informacije u skladu sa korisnikovim postovima i komentarima, i obraditi te informacije u granicama stečenog znanja.“

Cilj platforme je da pomogne korisnicima da dođu do „večnog života“, ali na nekonvencionalan način.

„Ova mreža ima specifičnosti koje omogućavaju ljudskom biću da postigne besmrtnost u sajber prostoru“, objašnjava se na sajtu. „Eter9 omogućava da korisnik postane večan, i daje mu trajnu sposobnost interakcije unutar mreže 24/7 kroz element koji se naziva klon.“ Tu je i drugi element sajta: mnoštvo virtuelnih prijatelja koje možete dodati pod nazivom „Niners“. Oni se stvaraju automatski i ponekad se „ubijaju ako nemaju svrhu u Eter9 univerzumu“. Najneri traže da ih prihvate stvarni korisnici i imaju različite ličnosti, neki su umetnici, drugi sportisti, a svaki od njih ima svoje interese, koji se kreću od pop muzike do fudbala.

Henrique Jorge, osnivač Eter9, izjavio je za The Sun da će kompanija pokrenuti ažuriranu verziju sajta sa tajnim novim opcijama. Međutim, ažurirana verzija će i dalje biti deo tekućeg beta testa, pre eventualnog stvarnog pokretanja. Kada bude potpuno operativna, aplikacija će obećati „jedinstvenu sposobnost pretvaranja korisnika u večna bića“.

„Imamo razloga da verujemo da bi Eter9 mogao da bude funkcionalan repozitorijum svakog ljudskog bića na planeti“, izjavio je Henrique.

„Svakako ćemo biti kompanija koja će biti zadužena za nasleđe gde će sve biti uskladišteno i uvek dostupno, u skladu sa određenim obrascima privatnosti, naravno. Za sada, tek počinjemo, ali u budućnosti ćemo stvoriti globalni cloud koji će da osigura postojanje živog sajber prostora.“

Izvor: PCpress.rs