KOME POVERITI ČUVANJE?

Savremeno doba dovelo je do toga da porodica ne predstavlja više isto ono što je predstavljala sredinom prethodnog veka. Doba opšte globalizacije, promene planova i vizura čine da se porodice danas drugačije formiraju, kasnije zasnivaju, ali i da je čitav splet navika drugačiji.

 

Ne, ne tvrdimo ovom prilikom da je nekada bilo bolje ili lošije. Samo kažemo da je bilo drugačije. I da se novim vrednosnim sistemima, na kraju krajeva, nekako mora prilagoditi. Ili ih maksimalno ignorisati, ko kako ume.

gde ostaviti dete

Nemanje vremena za sve ono što poželimo ili loša organizacija vremena, često mogu da se odraze i na vaspitavanje dece. To je zapravo i najveća mana. Zbog toga se organizovano događa i splet raznovrsnih načina da se odupremo potpunom prepuštanju slučaja. Govorimo o načinima kako da, ukoliko nemate gde sa detetom, ne zanemarite ono što se zove obrazovanje. I tu podrazumevamo negovanje nečega što stariji znaju kao „obraz“. A mi ga još možemo prevesti kao vaspitanost, stav, čast, poštenje, dobra ćud…

Bejbisiteri i pomagači

Zanimljivo je da se ova tema, kada je u pitanju odgoj i čuvanje dece, često posvećena ženama. Nekako se, iz navika prethodnih vremena, podrazumeva da posao čuvanja dece pripadne ženama. Međutim, današnji dani koji donose ravnopravnost, govore drugačije. Danas decu mogu čuvati i i muškarci i žene, i potpuno je irelevantan rod. Bitno je da deca imaju dobru negu kada roditelji nisu tu. Deca koja odrastaju uz dobre ljude, uglavnom i sami postaju dobri ljudi jer im se malena u karakter utkaju dobri moralni principi. Zbog toga, ako dete ostavljate nekome, vodite računa da je u pitanju neko sa kredibilitetom.

Dečije igraonice

Zanimljivo je da je u poslednje vreme sve više privatnih dečijih igraonica. Dečije igraonice su zapravo zamena za nekadašnje vrtiće, koji danas mogu biti i državni i privatni. Kada govorimo o dečijim igraonicama, tu najpre mislimo na one igraonice u kojima decu možete ostaviti na nekoliko sati. Dečije igraonice takođe mogu biti odličan izbor za proslave rođendana ili nekih mini jubileja. Učiti decu da od malena budu društvena bića, veoma je važno, a najveća vrednost ovakvih igraonica jeste podučavanje dece da stvari dele. Socijalizacija je od suštinskog značaja za razvoj dece, pa pribegavajte pre ovim metodama, nego da decu odvajate od društva.

Dozvolite deci

Veoma je zabrinjavajuće koliko se dece danas neuspešno vaspitava zabranama. Trebalo bi vagati ponašanje prema deci jer se nekada može obiti o glavu to kako postupate prema njima. Deca sve manje izlaze napolje, a danas je simptomatično to što se deci nekada i ne dozvoljava da izađu napolje. Naša preporuka je da, ukoliko dete već ume da ostane samo kod kuće, insistirate na tome da izađe i igra se sa decom. Tu prvenstveno mislimo na sport, na basket, klikere, trčanje, ili bilo koju vrstu zabave koju ste i sami praktikovali kada ste bili deca. Zbog toga, kao osnovni savet, dajemo informaciju da je osnovno dečje pravo da se igra. Igra razvija um, a igranje sa drugom decom sprema ih za život odrasle osobe. Ne kažnjavajte decu onda kada nisu zaslužila.