LJUBAV U POSLERATNOJ EVROPI

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, u posleratnim vremenima Varšave, poljski reditelj Pavel Pavlikovski snimio je dramu “Hladni rat“ i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini.

 

Domaća publika imala je priliku premijerno da vidi film na ovogodišnjem FEST-u, a od 28. marta „Hladni rat“ će se naći i u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

hladni rat

Film Pavela Pavlikovskog ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar i poneo tri nominacije: Za najbolji strani film, Za najbolju fotografiju, Za najboljeg reditelja, dok je na Kanskom festivalu 2018. godine Pavlikovski proglašen za najboljeg reditelja.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme Hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Ljubav džez pijaniste Viktora (Tomasz Kot) i mlade Zule (Joanna Kulig), talentovane za pevanje i igru, „gori“ na pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

hladni rat 2

„Priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče“, rekao je reditelj Pavel Pavlikovski u jednom od intervjua.

„Nisam o tome dugo razmišljao, o priči kao takvoj, onda sam shvatio da sam u svom radu stalno privučen takvom ljubavnom pričom.“

Nakon uspešnog filma „Ida“ (2013.) koji je prvi poljski film koji je dobio nagradu Oskar, reditelj Pavlikovski se ponovo vraća priči o svojoj domovini i njenom postojanu u vremenima koja su obeležena Drugim svetskim ratom.

Pogledajte trejler za film „Hladni rat“!