JAGNJETINA NA AUSTRALIJSKI NAČIN

Pošto Australija spada u države koje imaju najviše ovaca u svetu, onda nije ni čudo što jagnjetina na australijski način predstavlja tradicionalno jelo sa ovog kontinenta. Naravno, za ovaj specijalitet ne morate ići čak tamo, dovoljno je uzeti neko jagnje sa brdsko planinskih područja u regionu.

jagnjetina na australijski način

Sastojci:

2 kilograma jagnjećeg mesa od buta
2 krompira
400 grama pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
4 češnja belog luka
1 kašika crvene paprike
sušeni bosiljak
2 kašike mešavine začina
400 grama konzerviranog paradajza
100 mililitara belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Jagnjeće meso sečemo na velike komade, posolimo ih i pobiberimo pa pržimo, u velikom tiganju. U drugi tiganj za prženje dodamo 100 mililitara belog vina, 100 mililitara vode, dve kašike mešavine začina, bosiljak i jednu kašiku crvene paprike.

Isprženu parčad mesa ređamo u tepsiju i dodamo masnoću u kojoj se pržilo meso. Zatim dodajemo iseckani crni luk, krompir, šargarepu, beli luk, prethodno obaren i isceđen pasulj, konzervirani paradajz i sve prelijemo prelivom od belog vina. U tepsiju nalijemo i oko pola litra vode i posolimo. Tepsiju zatvorimo alu folijom. Pečemo oko dva sata na temperaturi od 180 stepeni.

Na jednoj strani činije za serviranje ređamo parčad jagnjećeg mesa, a na drugu stranu mešano povrće. Meso prelivamo sosom u kome je pripremano.

Prijatno!