DOVOLJNA KOLIČINA

Koliko pojesti jaja nedeljno, a držati nivo holesterola u normali, pitanje je koje je sigurno bar nekada postavio svaki od ljubitelja kokošijih proizvoda koji „snagu daju“.

 

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga što su bogata holesterolom, ali nemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

pojesti jaja nedeljno

Pečena, kuvana ili poširana jaja su često na jelovniku za doručak. Nisu na dobrom glasu jer ih se smatra holesterolskim bombama. Nemački nutricionisti tvrde da je to samo delimično tačno.

Jedno jaje ima solidnu količinu holesterola, oko 400 miligrama u proseku. Šef nutricionističkog odeljenja Dečje univerzitetske bolnice u Minhenu, profesor Bertold Kolecko pojašnjava:

– Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle, kaže Kolecko.

Međutim, nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

Naša bi preporuka bila do tri jaja nedeljno, rekla je portparolka Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gal. To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza. Gal priznaje da je „jako teško izbrojiti koliko ih tamo ima“ i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena nedeljna doza.

Svako s visokim nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno, objašnjava Gal. Zdravi pojedinci mogu ih konzumirati i više, kaže Kolecko, napominjući da ostatak ishrane mora biti uravnotežen.

Jaja nisu samo bogata holesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imuni sistem i kožu. Sadrže i lecitin, „hranu za mozak“, odnosno za nervni sistem. Zato su dobra za stariju populaciju, kaže Kolecko. Mladi ili stari, pitanje da li su jaja za vas zdrava zavisi i od toga na koji su način pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

I još jedan savet: jaja treba dobro prokuvati ili ispeći, jer jedino to će ubiti salmonelu.

Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su sveža. A to se može isprobati tako što se stave u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako „izranja“ prema površini, treba ga prokuvati ili ispeći. Ako „izroni“ na površinu, najbolje ga je baciti pravo u kantu za smeće.

Izvor: Zadovoljna.hr