LJUTENICA S PINJOLAMA

Odličan izbor za otvaranje apetita može da bude ovo ljuto, ali i slatko-kiselkasto predjelo. Ljutenica s pinjolama spremna je za manje od sat vremena, a sigurni smo da će svim ljubiteljima ljutog ukusa prijati ovaj neobični miks više vrsta povrća.

ljutenica s pinjolama

Sastojci:

1,5 šolja bistre supe u kocki
1 šolja opranog i osušenog sitnog pirinča
1 kašika maslinovog ulja
1 šolja seckanog crnog luka
1 čen seckanog belog luka
pola šolje seckane zelene paprike
pola šolje seckanog paradajza
10 seckanih crnih maslina
2 kašike sitno seckane ljute paprike
3 kašike balzamiko sirćeta
2 kašike tečnog meda
pola kašičice bibera
pola šolje pečenih pinjola

Način pripreme:

Supu u kocki sipajte u posudu, zagrejte, pa kad provri dodajte opran i prosušen pirinač, promešajte, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta bez mešanja ili sve dok pirinač ne omekša i upije svu tečnost. Sklonite sa ringle, rastresite viljuškom da se zrna odvoje i ostavite da se ohladi.

Maslinovo ulje sipajte u veći tiganj, dodajte sitno seckan crni i beli luk, pržite 5 do 10 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte seckanu papriku, paradajz, masline, promešajte, pržite dva minuta ili dok paprika ne omekša. Sklonite sa vatre, prohladite, dodajte pirinač i promešajte.

U zasebnoj posudici izmešajte balzamiko sirće, tečni med i biber, prelijte preko pirinča, promešajte, sipajte u činiju, pospite pečenim pinjolama i servirajte kao hladno predjelo.

Prijatno!