„DIJAGNOZA“: NOVOPEČENI OTAC

Iako, s pravom, velika većina ljudi govori o problemima majke kada je u pitanju porođaj, bolovi, priprema za rođenje deteta i njegov kasniji odgoj, parče papira mora se potrošiti i na „muke“ koje prolazi otac, u danima kada se dete sprema da ugleda svetlost dana.

 

Ginekološke ordinacije obavljaju onaj težak i odgovoran posao uz koordinaciju sa majkom, dok otac sve vreme ima odgovoran zadatak za organizovanje logistike. Zbog toga, navodimo i one poteze, koje mladi otac, treba da preduzme, kada žena „zagazi“ u deveti mesec trudnoće.

Niko vas ne može potpuno pripremiti

Iako svi traže pomoć među iskusnijima, starijom braćom, roditeljima, prijateljima, ne može se nikada biti potpuno pripremljen na trenutak kada ženu treba odvesti u porodilište. Naime, to je u isto vreme i najsrećniji i najodgovorniji trenutak. Kada se to desi, reagovaćete instinktivno, i gotovo zaboraviti sve što ste do tada čuli od svih. Na vama je da ostanete pribrani, i da popakujete sve neophodne stvari, ponesete torbu za porođaj koju ste prethodno pripremili i odvezete do porodilišta. U porodilištu će, naravno, znati šta dalje treba da rade.

Budite dostupni

Veoma je važno da u svakom trenutku budete dostupni, da dotrčite do porodilišta i doneste šta je neophodno. Iako je logično da ćete tih dana biti veseli i sigurno popiti koju, nemojte preterivati, jer ćete imati dosta obaveza. Stoga pustite da drugi slave, a vi budite kraj telefona.

Organizujte slavlje ili to prepustite nekom

Iako biste želeli da konce držite u svojim rukama i reagujete na svako eventualno „iskliznuće“ situacije, ukoliko imate nekog dobrog prijatelja, kuma, rođaka, pustite njemu da se bavi organizacjom veselja. Zakupite lokal, ili organizujte kod kuće prijem za ljude. Kao što rekosmo, sutra ćete imati obaveza, pa zaboravite na to da ćete moći da čitav dan patite u tihoj sobi uz mamurluk. Zbog toga, odgovorno ponašanje mora biti prvi i jedini aršin.

Trk do apoteke

Gotovo je sigurno da će žena, nakon što se javi iz porodilišta sa dobrim vestima, imati dodatne zahteve. Stoga morate biti operativni za kupovanje sanitetskog materijala, maramica, opreme koja će biti nekoliko dana neophodna, sve dok se majka vašeg deteta ne javi sa informacijom o oporavku.

Pripremite se na nespavanje

Ono što jeste pomalo izmitomanisano, ali dakako u toj tvrdnji ima i istine jeste – više nikada nećete moći da spavate normalno. Priroda je organizam roditelja prilagodila tako da se segmentativno spavanje uvodi kao normalan ritam spavanja, onda kada na svet dođe novorođenče.

Prvih godinu dana bićete vezani za hranjenje bebe, ali i za grčeve, plakanje, rast zuba. Zbog toga je sigurno da ćete poremetiti ritam spavanja, ali to ne znači da nećete imati uopšte vremena za spavanje. Uz dobru organizaciju sa suprugom, rešićete probleme nespavanja. Imajući u vidu da dete treba da spava 12 sati dnevno, imaćete čak 12 sati mira. Međutim, u praksi to ne izgleda baš tako, jer deca spavaju i dok vi šetate, u kolicima, dok ste u kafani ili na koncertima. Zbog toga, istina, svoje vreme ćete morati da pomalo drugačije organizujete. Ali, šta je tu je. Sve je to cena ljubavi.