„ESSENCIA“

Jedna flaša tokajske esencije iz berbe 2008. koju proizvodi kuća Royal Tokaji staje čak 40.000 evra, a proizvedeno je samo osamnaest boca. Najskuplje vino na svetu može da doživi jedan milenijum bez ikakve promene!

 

Magazin Forbs, posvećen životnom stilu bogatih i moćnih, objavio je da najskuplje vino na svetu dolazi iz Mađarske! U pitanju je, naravno tokajsko vino „Essencia“, zlatni napitak gustine meda za koji je Robert Parker rekao da može da u boci traje i do 1.000 godina. Cena po boci je 40.000 evra!

najskuplje vino

Kuća Royal Tokaji je pustila na tržište vino čija proizvodnja zahteva čak 200 kilograma grožđa po boci, a to je samo početak intenzivnog rada na vinu koje po luksuzu i retkosti nadmašuje i najskuplje takmace iz Bordoa ili Burgundije. Vino iz berbe 2008. napravljeno je u seriji od samo 18 boca, a stručnjaci kažu da je u pitanju napitak iz po svemu izuzetne berbe koja će se dugo pamtiti.

– Berba 2008. je nešto zaista posebno, a ovo vino bez problema može da sazreva vek ili duže – kaže Tom Hadson iz britanske kuće Farr Vintners koja se bavi prodajom najfinijih vina na planeti.

– Mislim sa su proizvođači svesni da u rukama imaju vino koje je jedinstveno na nivou planete, ekskluzivno, neponovljivo – zaključuje Hadson.

Čarli Maunt, glavni menadžer vinarije Royal Tokay, kaže da iza ideje o flaširanju jedne ovako izuzetne berbe leži želja da se Mađarska i tokajac stave na zasluženo mesto na vinskom mapi sveta.

– Sve što smo radili od 1990. godine do danas bilo je posvećeno povratku tokajca na njegovo zasluženo mesto u svetu vina. Na početku novog milenijuma, Tokaji Aszu je ponovo najskuplje vino na svetu. Mi na taj način sa velikim samopouzdanjem konstatujem da se tokajac vratio.

Esencija se od drugih Tokaj Aszu vina razlikuje po tome što se pravi isključivo od soka botritizovanih bobica aszu grožđa, bez dodatka bilo kog drugog vina koje bi ga razredilo. Ekstremno visok sadržaj šećera omogućava vrlo dugu fermentaciju, koja traje i do osam godina, a sadržaj alkohola je samo dva do četiri procenta. Podrazumeva se da se ovo vino ne pravi u svakoj berbi, već samo kada se stekne čitav niz uslova. Vino ima toliko intenzivan ukus da se ne služi u čašama, već u malenim kristalnim kašičicama.

Izvor: Vinoifino.rs