BAMBUS MEDJU NAMA

Ova divna dečija pesma Šušti šušti bambusov list ispod moga prozora je uvod i kraj teme koja se zove sadjenje bambusa. Kako negovati bambus (Bambuseae) kod nas

 

Kasna zima ili rano proleće je idealno vreme da zasadite bambus. Tim pre ako imate površinu koja je idealna za bambus.

Tako sam ovih prolećnih dana konačno zasadio svoj bambus, jer moja sklonost ka kineskoj kulturi – feng shui, kineska astrologija, pande, kineski filosofi, taj či – nikad nije bila upitna a povrh svega moja žena kaže da sam po izgledu i ponašanju isti panda.

Gde je panda, tu je i bambus, pošto se pande hrane istim. Panda voli bambus.

Pesma Šušti šušti bambusov list i kako negovati bambus u saksiji

I sad će bambusov list da šušti ispod mog prozora, la, la, la …

A bambusa imate ne zna se koliko vrsta, pominje se hiljadu različitih vrsta bambusa, od patuljastih pa sve do gigantskih primeraka.

Bambusi (Bambuseae) ili trskovače su skup drvenastih zimzelenih višegodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Ovaj skup obuhvata 92 roda i oko 1000 vrsta bambusa. Bambusi spadaju u biljke koje najbrže rastu. Već za nekoliko meseci stabljika može da dostigne svoju konačnu visinu.

Pored drvenastih bambusa koji dostižu visinu drveća, postoji i druga velika grupa bambusa, koji rastom najviše podsećaju na „normalne“ trave, oni nisu drvenasti i retko kada prelaze visinu od 1m. Kod nas u cvećarama su popularni oni vodeni izuvijani bambusi koji se zovu i bambus sreće – mondi trend proistekao iz paganskog feng šui-a.

Govorimo sada u ovom tekstu samo o bambusima koji se sade napolju i rastu od 2 do 4 metra visine. To su bambusi za ograde, paravane, oko jezera, zakloni, drvoredi. Sad, i tu ih ima raznih bambusa, onih koji su uski i idu u visinu do onih koji prave žbunaste kupe.

Zatim, postoji bambus koji ima stalno zeleni list i ima i onaj kojima s jeseni list otpada. A medju tim kojima otpada list ima onih kojima baš mnogo otpadaju listovi i onih kod kojih je to umereno. To je dosta bitna osobina, jer bambus jako brzo raste i širi se, stvara neprelaznu prepreku gusto nabijenih stabljika koje mogu da napravne mnogo otpalog lišća, koje neko treba i da očisti.

Ima tako raznih vrsta bambusa koji se sade napolju, no kod nas se može naći i kupiti ne više od 5, 6 vrsta, tako da je izbor razumno sužen. Pre nego što kupite bambus raspitajte se kako raste i kako se gaji bambus, te koje osobine ima. Jer, ako vam se primi tamo gde ste mu našli mesto a ne dopada vam se to što je izraslo, biće teškoća da se iskoreni.

U Kini je bambus biljka za sve – simbol je dugovečnosti i zdravlja. Od njega se prave mačevi i strele, odeća, kuće, skele, posudje, brodovi, papir, šeširi, ukrasi, asure, nameštaj, ima hiljadu i jednu primenu. I bambus se jede – mlad bambus se secka na nudle ili komadiće i jede se kao salata ili se kuva. Ima prijatan, blag i neutralan ukus, uz so i ulje daje fantastičnu salatu koja je odlična za creva.

Pesma Šušti šušti bambusov list i kako negovati bambus pored ograde

Ono što treba da znate su tri jako bitne stvari za gajenje bambusa:

1. Bambus zahteva mnogo vode i

2. Ekstremno se širi pa ga treba saditi u zemlju koja je sa svih strana ogradjena nepropusnim preprekama – beton, kamen, metalne ploče.

3. Prosečan bambus voli polusenku, nije za veliku ekspoziciju ka suncu.

Ako nema dovoljno vode, neće vam uspeti. Pojedine vrste bambusa mogu da uspevaju samo u vodi, neke uspevaju u zemlji, ali svi podjednako vole vodu i da je zemlja uvek vlažna. Za naše uslove gde leta budu suva i topla, bambus se mora redovno i obilno zalivati ako želimo da raste i da se održi.

S druge strane, ako ima vode dovoljno ali ga ne izolujete u zemlji tako da ne može koren da mu se širi, raširiće vam se po bašti, travnjaku, dvorištu na sve strane. Bambus je izrazito agresivna biljka, širi se korenjem na sve strane i ne može se zaustaviti. Zato je najbolje da se sadi u nekom betonskom ili metalnom koritu u zemlji. Plastična folija za korenje mu nije prepreka da je probije i da se raširi po prostoru.

Bambus može da uspeva i izložen suncu ali uz stalno vlažnu zemlju i sva je prilika da će mu listovi biti više žuti nego zeleni.

Dakle, vreme je za bambus

P.S. Svoja dva bambusa sam kupio u rasadniku Flora Ekspres u Borči. Tamo imaju dve vrste, pomalo žbunast bambus koji raste od 2 do 2,5m i uspravan koji raste od 3 do 3,5 m.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Šušti, šušti bambusov list

Šušti, šušti bambusov list,
pored mojeg prozora,
noć se tiho spušta na grad
sa nebeskih svodova!

la, la, la, la, la, la, la
Noć se tiho spušta na grad
sa nebeskih svodova!

Svuda tiho počinju već
da se pale zvezde sve
sve je mirno čuju se tek
zvuci nežne pesme te

la, la, la, la, la, la, la
Sve je mirno čuju se tek
zvuci nežne pesme te…