PESTICIDI I HRANA

Istraživanje voća i povrća i hrana koja ima najviše pesticida u sebi kao i ona hrna koja ih najmanje pesticida u sebi. Pesticidi u hrani koji svakodnevno jedemo

 

Ekološka radna grupa (EVG) je neprofitna organizacija koja se fokusira na ljudsko zdravlje i životnu sredinu, koja od 2004. godine objavljuje godišnji izvještaj o hrani s najvećim i najmanjim udelom pesticida.

Pesticidi i hrana koja ima najviše pesticida u sebi i ona koja ih ima najmanje

Ove godine, u više od 92% testiranih uzoraka kelja otkrilo je prisustvo dva ili više vrsta pesticida. Najčešće otkriveni pesticid na oko 60% uzoraka kelja bio je Daktal (DCPA), koji je, na osnovu ispitivanja na životinjama, klasificiran kao sredstvo koje ima kancerogeno delovanje na ljudski organizam.

Naučnici EVG-a su došli do zaključka da se procenat prisutnnosti ostataka pesticida u hrani od 2007. godine na ovamo povećao sa 76% na 98%. Takođe, prosečan broj ostataka pesticida na jednom uzorku povećao se sa dva na više od pet.

Izveštaj ne bi trebalo da obeshrabri ljude da jedu voće i povrće, ali je preporuka da se organski proizvodi biraju kad god je to moguće, jer čak i temeljito pranje voća i povrća ne uklanja sve tragove pesticida. Drugi stručnjaci koji su pratili izveštaj, ali nisu učestvovali u studiji, tvrde da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.

Hrana koja ima najviše pesticida u sebi – lista za 2019. godinu

Nakon dodavanja kelja, ovogodišnja lista se ne razlikuje značajno od prošle godine, izuzev paprike, koja je prošle godine bila 12-a, a ove godine nije na listi:

1. Jagode

2. Spanać

3. Kelj

4. Nektarine

5. Jabuke

6. Grožđe

7. Breskve

8. Trešnje / Višnje

9. Kruške

10. Paradajz

11. Celer

12. Krompir

Sweden bitter oglas 900px

Hrana koja ima najmanje pesticida u sebi

„Čista lista“ se nije značajno promenila. Svake godine, EVG naučnici objavljuju listu namirnica sa najmanjom količinom ostataka pesticida, a veliki dio ovogodišnje liste se također ponavlja od prošle godine. Za 2019.-u godinu gljive su nabrojane, a mango je izbačen sa liste.

Više od 70% ispitanih uzoraka voća i povrća na listi nije imalo ostatke pesticida, a samo 6% hrane imalo je ostatke dva ili više vrsta pesticida. Ovo je spisak namirnica koje, prema EVG, treba konzumirati bez straha i opterećenja jer nemaju ostatke štetnih pesticida:

1. Avokado (manje od 1 procenta uzoraka pokazalo je primetne nivoe pesticida)

2. Slatki kukuruz (manje od 1% uzoraka je pokazalo primetne nivoe pesticida)

3. Ananas

4. Smrznuti grašak

5. Luk

6. Papaja

7. Patlidžan

8. Špargle

9. Kivi

10. Kupus

11. Karfiol

12. Dinja

13. Brokoli

14. Šampinjoni

15. Slatka dinja

Napominjemo da je ovo izveštaj koliko koje voće i povrće ima pesticida koji se odnosi na Evropsku uniju. Začudjuje da se nije merilo učešće pesticida u žitima.

Izvor: Večernji.hr