OŠTRE KRITIKE

Članovi benda Ramštajn (Rammstein) u video-spotu za svoju novu pesmu „Nemačka“ (Deutschland) pojavljuju se obučeni kao zatvorenici koncentracionih logora. Kritike stižu i iz nemačke vlade i od jevrejskih udruženja.

 

„Insceniranjem logoraša osuđenih na smrt prekoračila se crvena linija“, izjavio je za tabloid „Bild“ opunomoćenik za antisemitizam nemačke vlade Feliks Klajn. Ako bi to samo trebalo da podstakne prodaju, onda se tu radi o „neukusnom korišćenju umetničke slobode“.

ramštajn šokirao spotom

Šarlote Knobloh, nekadašnja predsedavajuća Centralnom savetu Jevreja u Nemačkoj, a koja je i sama preživela Holokaust, takođe je za list „Bild“ izjavila: „Instrumentalizacija i trivijalizacija Jolokausta, kao što je to prikazano na snimcima, je neodgovorna. Način na koji Ramštajn koristi patnju i ubistva miliona Jerveja je neozbiljan i odvratan.“

Holokaust se ne sme omalovažavati

Portparolka Memorijalnog centra Jad vašem u Jerusalimu pozvala je na odgovoran odnos prema sećanju na ubijene Jevreje. Jad vašem „ne kritikuje generalno umetničke radove koji podsećaju na Holokaust“, rekla je Iris Rozenberg za „Bild“. Umetnička predstavljanja s punim poštovanjem mogu da budu legitimna, ali ona ni u kom slučaju ne bi trebalo da vređaju, omalovažavaju ili sramote – i nikako ne bi smela da se koriste kao „puko sredstvo“ za privlačenje pažnje.

Bend Ramštajn oduvek je kontroverzan. Njihovi albumi koji se bave temama poput sadomazohizma, homosekusalnosti, incesta, zlostavljanja, nekrofilije, piromanije, kanibalizma i seksualnog zlostavljanja. To je za mnoge sporno.

Zbog glorifikacije sadomazohizma, album „Ljubav je tu za sve“ (Liebe ist fuer alle da) po nalogu nemačke Savezne komisije za medije okarakterisan je kao „štetan po omladinu“ i mogu da ga kupe samo punoletni građani. Takođe, zabranjeno je i reklamiranje albuma.

Pogledajte spot, pa sami procenite da li je zaslužio ovakve kritike!

Izvor: DW.com