CAMPEONES

Sportski španski film Campeonos (Šampioni) o jednoj neobičnoj košarkaškoj ekipi i njenom treneru koje je on naučio košarci a oni njega životu i ljudskosti

 

Odavno me svojom plemenitošću nije dirnuo jedan film kao što je ovo divno špansko ostvarenje – španski sportski film Campeones (u prevodu Šampioni)

Pravi šampionski film sa dušom! Zbog toga je ušao u nominaciju za Oskara kao najbolji strani film.

campeones

Svaka čast scenaristi i reditelju na ovom sjajnom ostvarenju. Da imamo plemenitiju i solidarniju državu, vlast i gradjane, ovaj film bi trebalo da se na svakih par meseci prikazuje na televiziji i učenicima po osnovnim školama.

A desilo se potpuno slučajno da sam ga pogledao.

Dosadjujući se kući zbog gripa, dok mi je žena bila odsutna, krenem po filmskim sajtovima da preturam i tražim da gledam neki film koji bi bio meni zanimljiv ali ne i mojoj ženi 

To stoga da se ne bi supruga posle ljutila kako dobre stvari gledam bez nje.

Elem, kako ona ne gleda sportske filmove, krenuh da gledam tu sekciju filmova.

I naleteh na ovaj film koji mi je po svemu bio nezanimljiv – plakat, kratak siže filma, pa još španski sportski film o osobama sa posebnim potrebama.

No, kako se radilo o košarci, hajde da ga gledam onako sa pola pažnje dok kuckam poruke na telefonu 

I stvarno, početak filma Campeones mi nije obećavao da ću odgledati film, sve mi je bio neki predvidljiv kliše.

Medjutim, kako je film odmicao, bio je sve bolji i bolji, na pola filma se uključila i moja supruga koja je u medjuvremenu došla i mi smo oboje sa pažnjom i zanimanjem gledali ovaj plemeniti film.

Campeones je inače komedija po žanru, gde su glavni glumci lica sa posebnim potrebama, ali sve je dostojanstveno i odmereno uradjena prema licima sa posebnim potrebama.

Na kraju je film dobio naše stajaće ovacije! Kako je dobro osmišljen i uradjen ovaj film koji promoviše košarku osobama sa posebnim potrebama.

Film sa dušom u najdubljem smislu te reči.

Gledajte ga sa decom, razumećete o čemu pišem kada ga budete pogledali.

Oni su pravi šampioni! Campeones!

Zlatko Šćepanović