ĐAKONIJE IZ SRBIJE

Svako geografsko podneblje odlikuje se i gastronomijom tog kraja. Srbija ima tu sreću da je sastavljena iz raznolikih gastronomskih areala. U zavisnosti od toga koje životinjske i biljne vrste krase neko područje, formira se i kulinarski brend tog kraja.

 

Stoga govorimo o tome kakva sve bogatstva u ponudi za mesojede i vegeterijance nudi Srbija, idući od Juga ka Severu.

Neupitno je to da Srbija ima izuzetno „mesnatu“ ponudu, jer mnogi stranci, kada naiđu u Srbiju, prvo što nauče jeste – „pola porcije“.

Mit o leskovačkom roštilju

Leskovački roštilj je po nekima precenjen, ali mnogi ipak kažu da je zaista „prste da poližeš“. Ukoliko ga kušate u doba roštiljijade, morate imati u vidu da je reč o festivalu za široke mase. Čak i ako ste u Leskovcu u avgustu, porazmislite o tome da ga probate ili u kafani ili kod nekog domaćina koji ume da se lati skare. Leskovac ima tu prednost, da gde god da se okrenete vidite stolove sa kariranim stolnjacima ili silikonskim mušemama koje podsećaju na gradski duh s početka dvadesetog veka. Na tim se kuhinjskim mušemama nekada spremaju najbolja jela ovog kraja, a osim roštilja to su mućkalica sa dosta paprike, pite i salate karakteristične za ovaj kraj.

Krenemo li ka severu…

Malo severnije, Nišlije kažu da burek za razliku od sarajevskog koji mora da je sa mesom, može da bude i „s pesak“. Šalu na stranu, burek je u Nišu prste da poližeš, pa bio on sa zeljem, mesom ili sirom. Nišlijama „sirnica“ više vuče na gibanicu, dok je burek sa sirom, burek sa sirom. Osim toga, teleća glava, teleći repovi, jagnjeće sarmice mogu biti deo vašeg menija. Tu možete probati i dobar svrljiški belmuž, koji je kombinacija projinog brašna i jakog mladog ovčjeg sira.

Specijaliteti sa Zasavice

Pršuta od mangulice, magareće mleko i čvarci od mangulice su iz Srema. Ovo mesto koje je na granici sa Mačvom nalazi se između Šapca i Sremske Mitrovice, a autentični je prirodni rezervat. Hranu koju tamo probate, sigurno ćete pamtiti zauvek, jer ništa slično ne postoji na ovim prostorima. O, da , tu je i poznati zasavički kulen.

Paprikaši iz Bačke

Zanimljivo je da Bačka predstavlja gastronomski raj, iako mnogi ne obraćaju pažnju na to šta ona nudi. Bogatstvo rekama u kojima se peca raznovrsna riba u Bačkoj nudi mogućnost spravljanja dobrih čorbi. Osim ribljih čorbi, spoj sa mađarskom kulturom ovde inicira učenje spravljanja izuzetnih paprikaša. Gulaš i paprikaš se na ovim prostorima, prosto „tamane“. A ko sa strane dođe u Bačku, znaće o čemu govorimo. U Bačkoj su na svoje „gulozece“ već navikli, pa je najbolje da se krene redom. Nišlije u Sombor, Somborci u Leskovac, a Leskovčani, putem mesa, recimo u zapadnu Srbiju. Jer, kao što smo mudro prećutali, ukoliko ste se uželeli zrelog kajmaka i dobrih sušenih mesa, nema boljeg mesta za to nego po selima Zlatibora, Golije i Tare. Tamo ćete sigurno jesti malo „zimskije“ nego inače, jer kako bi drugačije planinski gorštaci održali tradiciju dva metra i sto kila.

Kada sve ovo saberemo, dobijamo zemlju koja je prebogata onim što može ponuditi turistima. Pa, neka tako i bude.