RITUAL I KULT

U Kini postoji tradicija ispijanja čaja više od 4.000 godina. Čaj je toliko važan za Kinu da je stvorena jedinstvena kultura i kult čaja.

 

Sve počinje na plantažama čajeva. Seljaci u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou ovih dana beru prve ovogodišnje listove prolećnog čaja. Zbog čega je ove godine berba počela ranije, koliko se ubere po sezoni, a koliko zaradi?

tradicija ispijanja čaja u Kini

Posebna klima i geografski položaj, čisto nebo i zemlja, ovde daju ne samo dobar, već i prvi čaj u čitavoj Guidžou provinciji, zbog čega oblast Pingtang nazivaju „prvom šoljom prolećnog čaja“.

Ubrani listovi proći će čitav proces pripreme pre nego što budu spremni za pakovanje.

Prema lokalnim običajima, prvu šolju prolećnog čaja proba najstariji i najugledniji meštanin sela, koji sudi o kvalitetu.

Stručnjak za čajeve Su Džihua naglašava da čaj iz Guidžoua nije zagađen i da je bezbedan: „Radije čuvamo divlju travu nego što koristimo herbicide da je uništimo. Korišćenje hemijskog đubriva ili pesticida kod nas je strogo zabranjeno. Ako želite da napravite veliki posao, morate da obezbedite da vaš čaj bude bezbedan i čist“.

Poslednjih godina raste popularnost čaja u Guidžouu, ali raste i prodaja. Godine 2016. prodato je oko 900 tona pingtang čaja, a prošle godine 1.900 tona. Očekuje se da ovogodišnja prodaja premaši 3.000 tona, što je vrednost oko pola milijarde juana, odnosno 75 miliona dolara. Paralelno, rastu i prihodi lokalnim seljanima, jer sezona branja donosi šansu za zapošljavanje.

„Moja kuća je u blizini. Ovo je drugi dan kako dolazim da berem čaj. Mogu da sakupim oko četiri kilograma svakog dana i zaradim oko 200 juana, što je veoma zadovoljavajuće“, kaže meštanka beračica čaja Fu Džengsiju.

U oblasti Ćinglung industrija čaja je najveći saveznik u borbi protiv siromaštva i od nje živi 80.000 meštana, uključujući i oko 22.000 siromašnih.

„U našoj oblasti oko 8.100 hektara je pod čajem, 5.700 hektara nam donosi profit. Prošle godine smo proizveli više od 5.820 tona suvog čaja, što je vredno oko 38 miliona dolara. Kako raste potražnja za prolećnim čajem, dajemo sve od sebe da dostignemo 45 miliona dolara ove godine“, objasnio je Liu Veilan, zamenik direktora „Ćinglong industrije čaja“.

Rast temperature u rano proleće širom Kine doprineo je rastu tržišta čaja. Sunce je takođe izvelo ljubitelje čaja, a to jeste većina Kineza, na neku od specijalizovanih pijaca širom zemlje.

„Kupujem svakog dana oko pola kilograma, kada je vreme lepo i čaj ima dobar ukus“, rekao je jedan od kupaca Lin Baofa.

Najbolje vreme za početak branja prolećnog čaja je oko Ćingmin festivala, između 4. i 6. aprila svake godine i obično traje dva meseca.

Berba čajeva počela je mesec dana ranije ove godine zbog toplog vremena. Rani prolećni listovi čaja nisu privlačni insektima, pa su na tržištu još traženiji.

Izvor: RTS