UŽIVANJE ZA SVA ČULA

Peto izdanje manifestacije „Ukusi Francuske“, u kojoj učestvuje 5.000 najboljih kuvara sveta, još jednom će pokazati šta je francusku kuhinju svrstalo na listu Uneskove kulturne baštine.

 

Od 18. do 24. marta, domaći ljubitelji francuske kuhinje moći će da uživaju u 15 beogradskih i jednom zrenjaninskom restoranu.

ukusi francuske

Da se posao popularizacije umeća življenja na francuski način ozbiljno shvata, dovoljno govori činjenica da iza celog projekta koji je inicirao Alan Dikas, jedan od najboljih francuskih kuvara, stoji Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Tako dobar zalogaj dobija i diplomatski karakter sa svojom ekonomskom, kulturnom i turističkom misijom.

Među majstorima varjače naći će se ove godine i 15 beogradskih restorana i jedan u Zrenjaninu.

Meni je zadat – predjelo, glavno jelo, dezert i, naravno, sirevi i vina. Ostalo je stvar lične kreacije kuvara.

Uprkos činjenici da se broj beogradskih restorana koji se priključuju francuskoj gastronomskoj nedelji, s početnih 36 osuo na 15, podaci pokazuju da od učešća imaju koristi.

Prošle godine dnevno se u jednom prestoničkom restoranu naručivalo i do 80 francuskih menija.

Spisak restorana je ujedno i spisak najboljeg što glavni grad nudi. Oni koji mogu da sebi priušte doživljaj Pariza u sred Beograda ili zrenjaninskog salaša, spisak restorana i ponudu menija sa cenama naći će na sajtu ambasade Francuske, nalozima na Fejsbuku i Tviteru, kao i na sajtu Goodfrance.fr.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni posebno naglašava da je ove godine manifestacija u znaku održivog razvoja i zaštite životne sredine, što će za kuvare, pre svega, značiti upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica.

Priča o francuskim ukusima neće se ovim završiti. Svi koji bi da u svojoj kuhinji otkriju tajnu neodoljive francuske kuhinje, vitalnosti Francuza i vitkosti Francuskinja, pozvani su 29. marta u Francuski institut u Beogradu na Putovanje u frankofoniju – putevima ukusa.

Izvor: RTS