PODVODNI SVET NA DLANU

Salom restorana „Under“ dominira ogroman prozor, širok 11 metara a visok 4, kroz koji gosti mogu da posmatraju podvodni svet.

 

Na južnoj obali Norveške otvoren je prvi podvodni restoran u Evropi. Restoran koji nosi naziv Under, što na norveškom znači „čudo“ a na engleskom „ispod“, nalazi se na krševitoj obali najjužnijeg dela Norveške, u blizini gradića Bali.

restoran pod vodom

Restoran je dizajnirala norveška kuća Snøhetta, koja je planove za izgradnju ovog čudesnog objekta obznanila u oktobru 2017. Restoran predstavlja napola potopljenu betonsku strukturu čiji je enterijer u potpunosti prekriven hrastovim pločama, a stepenište visoko osam metara vodi ispod površine mora u salu za ručavanje sa 40 mesta. Salom dominira ogroman prozor, širok 11 metara a visok 4, kroz koji gosti mogu da posmatraju podvodni svet. Sala je dizajnirana tako da su refleksije na površinama svedene na minimum, što omogućava neometano uživanje u nadrealnom prizoru morskog dna koje se nalazi samo nekoliko metara od stolova gostiju,

Kao što se i moglo očekivati, menijem dominiraju riba i morski plodovi, koji se, kao i većina drugih sastojaka, nabavljaju u okolini restorana. Šef Nikolaj Elitsgard kaže da je meni fokusiran na „sveže sastojke i čiste, gole arome“, kao i da mu je cilj da ponudi iskustvo koje će goste pomeriti iz njihove zone komfora.

Meni će se menjati od godišnjeg doba do godišnjeg doba, kaže šef Elitsgard.

– Sa druge strane našeg prozora okean buja od svežih delikatesa, pa hrana veoma kratko putuje do tanjira gostiju. Jako smo srećni ne samo zbog toga što je more ispunjeno ogromnim količinama ukusne ribe i školjki, već i zato što na okolnim plažama imamo sastojke kao što su slani morski kelj i drugo bilje. Nadalje, zaleđe ovog kraja poznato je po obilju divljih pečuraka i ukusnih bobica – govori šef Elitsgard.

Puni degustacioni meni košta oko 200 evra, a opcija za vino košta još 130 evra. Glavni somelijer, Džeferson Goldring napravio i je i bezalkoholnu opciju za uparivanje koja košta 80 evra.

Restoran ima i ekološku funkciju – on je zamišljen kao veštački greben za školjke i drugu morsku faunu i floru, a u okviru kompleksa radiće i pomorski istraživački centar.

Na listi za čekanje u ovom neverovatnom restoranu trenutno se nalazi oko 7.000 ljudi.

Izvor: Vinoifino.rs