RAZREŠENJE MISTERIJE

Matematičarka Andrea Bertoci otkrila je način na koji se formiraju vinske suze ili „nožice“, odnosno tragovi na obodu čaše koji već dugo intrigiraju sve vinoljupce.

 

Vinske „suze“ ili „nožice“, tragovi vina koje se sliva sa oboda čaše, predmet su čitave vinske mitologije: neki tvrde da su one svedočanstvo o visokom kvalitetu vina, dok drugi ističu da su one samo znak da u vinu ima – alkohola, koji se usled delovanja centrifugalne sile drugačije ponaša od vode i izaziva ovaj pomalo neobičan fenomen. Magazin ArsTechnica prenosi da ovaj fenomen, ipak, uopšte nije tako jednostavan kao što se ponekad predstavlja.

vinske suze

Kako se navodi, ovim fenomenom se naučnici bave već duže od 150 godina, a danas se stiglo i do saznanja da centrifugalna sila i površinski napon nisu dovoljni da ga objasne i da u pomoć moraju da pribegnu i „egzotičnije“ fizičke teorije, kao što je ona o udarnim talasima. Matematičarka Andrea Bertoci sa uglednog američkog univerziteta UCLA predstavila je pre nekoliko dana u Bostonu, na sastanku Američkog udružena za fiziku, rad koji se bavi ovim fenomenom. Rad je odmah privukao pažnju i naučne i vinske javnosti.

Da bi se razumeo njen rad, treba se pobliže osvrnuti na konvencionalnu teoriju o nastanku vinskih suza.

Vino je, u osnovi, mešavina vode i alkohola, uz kiseline, rastvorene šećere i aromatske supstance. Kada se čaša zavrti na način na koji to rade ljubitelji vina kako bi oslobodili njegove arome, kapilarno delovanje i centrifugalna sila navode tečnost da se uspne do ruba čaše. Ujedno, počinje isparavanje i vode i alkohola. Alkohol isparava brže, što povećava gustinu tečnosti i njen površinski napon. Takva, gušća tečnost prirodno traži svoj put ka vrhu čaše, i eto „suza“ ili „nožica“.

– Dobar primer za ovo je voda na prednjem staklu automobila.Vetar kreira površinski napon koji čini da se kapljice penju na vrh šoferšajbne – objašnjava Bertoci.

Ovo, standardno objašnjenje sada je dobilo i ozbiljan „amandman“ u skladu sa novim sazhanjima o kretanju fluida.

– Poslednjih trideset godina uloženi su veliki napori da se bolje razume ovaj fenomen, ali se zapravo ništa novo nije saznalo o formiranju „suza – govori Bertoci i dodaje:

– Kada u jednačinu uđu udarni talasi, to može da objasni zašto se nekada „suze“ formiraju, a nekada uopšte ne. Ona je objasnila, i pokazala na eksperimentalnom modelu – porto vinu u čaši za martini, sa nagibom od 65 stepeni -.da na kreiranje „suza“ presudno utiču udarni talasi koji se formiraju pri rotaciji čaše, i da inherentna nestabilnost ovih talasa dovodi do anomalije koju poznajemo kao „suze“ ili „nožice“.

– Verujemo da su ovi talasi dominantni uzrok pri formiranju vinskih suza – rekla je Bertoci.

Laički rečeno, ovo znači i da presudni uticaj na formiranje suza ima način na koji držimo čašu: neko će, svesno ili nesvesno, uspeti da navikne svoje ruke na sekvencu pokreta koji su kadri da izazovu ovaj fenomen, dok nekome drugome u čijem se „mišićnom sećanju“ ne nalaze ovi pokreti ovo neće poći za rukom gotovo nikada.

Izvor: Vinoifino.rs