NOVI UDARAC NA PRIVATNOST

Još uvek nije slučaj da Fejsbuk čita naše misli, ali prema planovima osnivača i vlasnika ove popularne društvene mreže, čini se da ni tako nešto nije daleko od ostvarenja u budućnosti.

 

Ako vam već nije jasno, Mark Zakerberg ima velikih problema sa zaštitom ličnih podataka korisnika svoje društvene mreže. Njegovi planovi mogli bi dodatno da vas zabrinu.

fejsbuk čita naše misli

Čelni čovek Fejsbuka nedavno je posetio Harvard u sklopu godišnjeg razgovora sa stručnjacima vezanog za ulogu tehnologije u društvu. Tokom dvosatnog razgovora s profesorom s prava Džonatanom Citrejnom, s kojim je pretresao ulogu kompanije koja je s vremenom postala „gradski trg za dve milijarde ljudi“, Zakerberg se osvrnuo na talas kritika koje su dolazile sa svih strana, od onih koji smatraju da Fejsbuk dopušta etničku mržnju na svojoj platformi, do onih koji tvrde da je cenzura na ovoj društvenoj mreži neizdrživa.

– Nikad nisam želeo taj nivo odgovornosti. Niko ne bi to želeo. Da sam neko drugi, ne bih želeo da tolika moć bude koncentrisana u osobi izvršnog direktora kompanije – rekao je Zakerberg i dodao da Fejsbuk namerava da osnuje vlastiti „vrhovni sud“, grupu kojoj će biti povereno odlučivanje o škakljivim pitanjima vezanim za platformu: – Neću moći da donesem odluku koja bi nadjačala njihovu i mislim da je to dobro.

I premda sve ovo zvuči savršeno razumno, Zakerberg se brzo prebacio na druge teme i počeo da iznosi i one daleko ambicioznije planove. Jedna od „obećavajućih novih tehnologija“ je računar koji korisnicima omogućava da intuitivno naviguju kroz proširenu stvarnost koristeći vlastite misli. Neće biti potrebe za kucanjem ni govornim komandama, već ćete svime upravljati mislima.

Okupljeni su ostali zatečeni kada se Citrejn našalio na račun škakljive nove tehnologije koja bi Fejsbuku de facto omogućila „prisluškivanje“ tuđih misli. Pogotovo Fejsbuku koji u poslednje vreme sve manje deluje kao kompanija kojoj biste poverili da čuva javnu tajnu, a kamo li bilo šta osetljivije. Fejsbuk vas već ionako prati putem GPS-a na vašim pametnim telefonima, a prati i vaše onlajn kretanje uz pomoć koda u vašem pretraživaču. Zakerberg je uveren da ljudi ne bi imali problema s tim da olakšaju život i dopuste velikoj kompaniji da švrlja po njihovim glavama.

Izvor: Index.hr