KAKO BITI LIDER U POSLU?

Iako se privredni tokovi stalno menjaju, čini se da je biti sam svoj gazda najpoželjnija i najstabilnija profesija.

 

Ukoliko bi se postavilo pitanje koje je to zanimanje na Balkanu gde uvek postoji opcija da se napreduje, zarada je odlična, a i pozitivno utiče na društveni status, verovatno bi odgovor bio – preduzetnik!

lider u poslu

Iako se privredni tokovi stalno menjaju, čini se da je biti sam svoj gazda najpoželjnija i najstabilnija profesija. Međutim, da biste postali samostalni i uspešni, potrebno je da primenite određene metode i strategije. Spremite se da vam otkrijemo o čemu treba voditi računa ukoliko želite da postanete uspešan preduzetnik.

Verujte u sebe

Jer ako vi ne verujete u svoju zamisao i mogućnost da ostvarite profit, zašto bi drugi? Ukoliko sumnjate u sebe i svoju zamisao, bolje odustanite odmah na početku – pesimizam ni u kom slučaju nije odluka uspešnih poslovnih ljudi. Samo ako zaista imate vere u svoj poslovni projekat i nadate se dobrim ishodima moći ćete to i da ostvarite. Nijedan dobar posao se ne počinje sa mišlju „ovo će sigurno propasti“, zar ne?

Definišite svoju viziju

Verovati u sebe je odličan start, ali sada budite surovo realni i definišite do najsitnijih detalja svoj proizvod ili uslugu koju nudite. Zatim, ukoliko ste u mogućnosti, sprovedite istraživanje tržišta i modifikujte vašu ponudu ako vam povratne informacije govore da bi proizvod bio popularniji uz određene izmene, ili da se većina potrošača fokusira na određene detalje.

Zatim, izrecite svoje kratkoročne i dugoročne planove. Svaki uspešan preduzetnik daje sebi jasno zacrtane ciljeve i rokove za njihovo ostvarenje. Na taj način, lako ćete pratiti i svoj napredak.

Slušajte instinkt

Naravno, pratićete redovno izveštaje o poslovanju i donositi odluke na osnovu dobijenih rezultata, ali ne zaboravite da poslušate i svoj unutrašnji glas. Ma koliko zvučalo banalno, instinkt je ono što će vas povući u pravom smeru kada ste u nedoumici između dve prilike koje su podjednako dobre „na papiru“.

Izgledajte uspešno

Sviđalo se to vama ili ne, izgled je izuzetno bitan u preduzetništvu, ako ne i ključan. Dobar vizuelni utisak otvara mnoga vrata, dok suprotno može učiniti da delujete prilično neozbiljno. Pritom mislimo i na vaš proizvod, i na vas lično. Bitni ugovori se ne potpisuju u staroj, udobnoj pamučnoj majici, na primer (osim ako niste profesionalni sportista, pa čak i oni to retko čine). Potrudite se da izgledate elegantno i samouvereno.

Takođe, izgled proizvoda je ono što odmah privuče ili odbije mušterije, počev od samog pakovanja. Posvetite posebnu pažnju dizajnu vašeg loga i vizit kartica, obzirom da su one osnovni tip promo materijala koji ćete deliti u cilju uspostavljanja kontakta. Ne oklevajte da unajmite profesionalce za ovaj zadatak jer odličan dizajn i profesionalna štampa automatski šalju poruku da ste uspešni i savremeni, čineći vas interesantnim i kupcima i partnerima.

Zaposlite prave ljude

Možda zvuči lakše reći nego učiniti, ali gledajte da ispoštujete i ovu stavku. Uspešan preduzetnik nije šef, već lider. Stoga, ne morate znati da obavljate sve poslove u svojoj firmi. Zaposlite radnike za one zadatke kojima niste baš vični. Delegiranje je neizostavan deo svake velike firme, i što pre to primenite, tim boje po vaš profit.

Stvorite brend

Jer to se danas traži. Novije generacije potrošača žele da se identifikuju sa vama i vašom pričom i vrednostima, da prate vaše objave na društvenim mrežama i pohvale se statusom lojalne mušterije. Prema tome, trudite se da budete originalni i dosledni, i ubrzo ćete postati prepoznatljii u svojoj zajednici, pa i šire.

Budite spremni na neuspeh

Jer on će definitivno doći, u ovom ili onom obliku. Prosto, ne postoji savršen poslovni put. Nije postojao ni za najveće kompanije danas kao što su Gugl i Epl, pa sasvim sigurno neće postojati ni za vas. Uvek će biti uspona i padova, jer neuspesi su neizbežan deo napredovanja. Poenta je da naučite iz svojih grešaka i nastavite dalje mudriji i svesniji novih izazova.

Prikupljajte informacije

To možete uraditi na dva načina. Prvi je da se krećete u okruženjima koja podstiču vaš rast. Upoznajte svoje potrošače, kao i svoju konkurenciju i potencijalne buduće partnere. Morate biti primećeni da biste supešno poslovali.

Drugi način se odnosi na vaše znanje o oblasti vašeg poslovanja. Budite u toku sa napretkom novih tehnologija, tržišnim tendecijama, novim tehnikama u menadžmentu, itd. Biti uspešan preduzetnik podrazumeva konstantno obrazovanje.

Da, imate dosta zadataka koje trebate ispuniti, ali nisu nemogući. Ako želite da postanete pravi lider u svom poslu i opasan konkurent, počnite da primenjujete naše savete i uskoro ćete svedočiti pozitivnim promenama.