SEDENJE – UZROK BOLESTI

Veoma je često stanje da se zbog sopstvene neaktivnosti potpuno odrodimo od zdravlja. To može da uzrokuje brojne poremećaje i oštećenja.

 

Živimo u vremenu u kome su nam poslovi sve više vezani za fotelju, nakon čega se osećamo umorno. Zbog neaktivnosti sve progresivnije ulazimo u probleme koji mogu da nas koštaju zdravlja.

Nesvesno postajemo kandidati za lekare, ali čak i njih izbegavamo. Vrlo često probleme nastale zbog neaktivnosti mogu da nam reše tretmani fizikalne terapije. Fizikalna terapija leči ili makar sanira sportske povrede, ali su i oni koji su neaktivni, potencijalni kandidati za nju. Govorimo o bolestima koje mogu nastati kao posledica neaktivnosti. Makar o onim bolestima vezanim za mišiće, tetive i kosti.

Spondiloza

Kao rezultat degeneracije u kičmi zbog neaktivnosti, može se javiti problem zvan spondiloza. Takozvano„trošenje“ kičmenog stuba zbog neprestanog sedenja u neprirodnom položaju. Rad za kompjuterom česti je uzrok trošenja kičme uz pršljene. Zbog nepravilne pozicije kičme nastaje bolest novog doba. Bolovi se javljaju u vratu, ramenu i ruci, a često se dešava problem trnjenja ruke. Za razliku od ove, takozvane cervikalne spondiloze, postoji i lumbalna spondiloza, koja nastaje kao posledica naprezanja i oštećenja pršljenova donjeg dela kičme. Bolovi su nekada dosadni i nepodnošljivi, a rešenja su u akupunkturi, masaži ili fizikalnoj terapiji.

Smrznuto rame

Ukočeno ili smrznuto rame nastaje kao posledica neaktivnosti, ali njegove stvarne uzroke gotovo da i ne možemo objasniti. Kao neposredna posledica neaktivnosti nastaju dijabetes, poremaćaji rada žlezde i sl. Smrznuto rame događa se kao jedan od propratnih simptoma a simptomi su najčešće bol u ramenu i u stanju mirovanja i u stanju pomeranja ramena. Iako nije potvrđeno da je neaktivnsot glavni uzrok ovog poremećaja, ipak bi trebalo da svoj organizam aktivirate, makar biciklom, bazenom ili trčanjem. U tom slučaju rizik od bolesti dosta se smanjuje.

Teniski lakat

Veoma često je ovo oštećenje poznato kao Laterlani epikodilitis kada su u pitanju stručnjaci. Međutim, teniski lakat je kolokvijalni naziv za oštećenje koje nastaje usled nezgodnog i stalnog opterećenja mišića. Iako se javlja kod ljudi koji ne igraju tenis, ovo mu je ustaljen naziv, Međutim, veoma često ovo je bolni sindrom koji zahvata mišiće smeštene oko lakta, a može biti posledica kucanja na tastaturi i stalnog pritiska na lakat. Ova bolest se može lečiti fizikalnom terapijom, a zbog povremenog trnjenja, nekada se dešava de ne može da se identifikuje da i je u pitanju spondiloza. Obavezno se, ukoliko primetite ove simptome, javite lekaru.

Bol u krstima

Od stalnog sedenja, gotovo se uvek dešava da dođe do bola u krstima. Ne savetuje se uzaludno da je kada god je moguće, bolje stajati ili ležati nego sedeti. Stalno sedenje može napraviti veliki pritisak na lumbalni deo kičme, pa se kao glavna posledica javlja bol u krstima. To može uzrokovati mnoge druge probleme, pa preporučujemo masažu kao metod uklanjanja bola u krstima. Redovno se pregledajte, jer postoji opcija da zbog zanemarenog zdravlja uđete u nerešive probleme, kakvi mogu biti diskus hernije u lumbalnom ili vratnom delu kičme. I kao bonus savet – aktivirajte se!