SVET KNJIGA U SMARTFONU

Često smo kao svedoci nekih  prošlih vremena, ali i kao savremenici ovih danas, na razmeđi između toga da li nam je „mudrost“ pametnih telefona, otela mudrost i stare navike, ili je u pitanju neka vrsta evolutivnog napretka civilizacije.

 

Iako smo sami žudeli za tim da dođemo do promena i progresa, često čujemo komentare da su nam mobilni telefoni potpuno izmenili stvarnost.

I stvarno, pre nego što krenemo ovu storiju, podsećamo vas da sve stare mobilne telefone, koje nostalgično čuvate u podrumima i fiokama, možete popraviti u servisu mobilnih telefona, pa ih pokloniti onima koji još uvek nisu osetili čari. Servisi mobilnih telefona sve su češći način da se prisetite i onih poruka koje su ostale zarobljene u bivšim telefonima. A mi se, na čas, vraćamo tome da li su nas mobilni telefoni izmenili, i koliko.

Mobilni telefoni za uspavljivanje

Zanimljivo je koliko se ljudi žali na nesanicu. Međutim, niko ne obraća pažnju na to da bi pravilan san morao da ima dovoljnu dozu melatonina. Ipak, da bi se lučenje endorfina, serotonina ili adrenalina smanjillo, a povećao hormon za odmor, potrebno je da mozak neko vreme miruje. Mi, međutim, dosta često, crpimo resurse mozga i preko granice, tako što u kasne sate listamo instagram, tviter ili fejsbuk. Upravo to može da bude razlog zbog čega noću loše spavamo i ružno sanjamo.

Telefoni u dečjim rukama

Deca sve češće miruju tek onda kada im se da telefon u ruke. Igrališta i trčanje zamenile su igrice i filmovi, performansi youtuber-a i slično. Iako znamo da je roditeljima mnogo lakše da decu umire pomoću mobilnog telefona, kako bi se posvetili poslu ili kafi sa prijateljima, razmislite u šta će deca izrasti. Nikako ne treba zabranjivati deci novu tehnologiju, ali isto tako, rešenje nije u tome da im date telefon. Učite ih da se vraćaju bojankama, crtanju, muzici ili knjigama.

Koliko nas telefoni ograničavaju?

Statistike kažu da na društvenim mrežama ljud provode i po 24 sata mesečno što je dovoljno za čitanje pet prosečnih knjiga. Vreme koje provodimo uz instant dopisivanje može se meriti u čak nekoliko puta pročitanih svih stranica Velikog Getsbija. Što se, pak, tiče mejlova i razgovaranja telefonom, tu bismo mogli da za mesec dana iščitamo i po nekoliko tomova knjiga Tolstoja ili Dostojevskog. Imajte to u vidu kada sledeći put uzmete telefon u šake.

Mobilni telefoni – preteča nečeg većeg?

Kako razumeti širinu beskonačnosti? Tako što ćemo sve smatrati gradivnim delom nečeg bitnijeg i većeg. Kada je Nikola Tesla smišljao svoje patente, on se nije zadržavao samo na onome što vidi. Naprotiv, on je gledao u budućnost, razmišljajući o onome što je doneo 21. vek. Možemo li da zamislimo šta će to doneti era koja dolazi, ako su mobilni telefoni samo deo u razvoju komunikacije? Da li će vreme koje sledi uspeti da poveže prošlost i sadašnjost, povezati ljude na nivou telepatije, ili će informacije kružiti međuplanetarno? Eto vam ideje za razmišljanje u kojoj možda i knjige, a i mobilni telefoni budu samo stepenik, i prevaziđeni temelj.