DIVAN DAN, DIVAN DAN…

Vreme u kome živimo donelo je poprilično ustaljenu mustru kada je u pitanju proslava rođendana. Svoje rođendane uglavnom zaboravljamo, a kako godine prolaze sve im se manje posvećujemo.

 

Međutim, kada na svet dođu deca, saznajemo iznova čari slavljenja rođendana i okupljanja tim povodom. Postali smo robovi današnjice, pa i to smatramo velikom obavezom.

Da ne bismo samo „odrađivali“ dan koji treba nam predstavlja zadovoljstvo, ovde iznosimo nekoliko kreativnih načina kako da svom detetu proslavite rođendan.

Kampovanje

Zamislite kada biste imali tu sreću da vam se dete rodilo u proleće. Jeste zar ne? E, pa gde ćete bolju ideju od toga da postavite šator, ponesete skaru i roštilj. Vreme koje vaša porodica provodi bez tableta ili telefona je vreme koje provodite i te kako kvalitetno. Vikend možete provesti igranjem raznih igara u prirodi, pečenja hrane ili pravljenja logorske vatre. Deca će vam sigurno biti zahvalna.

Bioskopsko veče

Deca uživaju u nesvakidašnjoj organizaciji. Zbog toga možete da uživate u bioskopskoj konstrukciji .Postavite stolice i platno sa projektorom i emitujte deci omiljene crtaće. Zvanice mogu da da se maskiraju u omiljene likove, a upravo te crtane ili filmove možete kao „kinooperater rođendana“ da ponudite deci. Svakako će to biti jedna zanimljiva avantura.

Letite, letite

Naviknite svoju decu na putovanja. Po ceni neke rođendanske zabave, možete jeftinim letovima obići neki od dostupnih gradova. Letovi „Low costovima“ mogu koštati i po desetak eura.  Ukoliko deca do sada nisu letela, a porodični budžet vam dozvoljava odlazak u neki drugi grad, proslavite rođendan u putu.

Proslava u igraonici

Proslavu dečjih rođendana možete napraviti i kao edukativnu radionicu za decu. Deca uživaju kada imaju mentora koji će ih voditi kroz neki stvaralački proces. Deca koja imajju talenta mogu da crtaju, slikaju, vajaju ili prave skulpture uz pomoć neke od agencija koja se bavi organizacijom proslave dečjeg rođendana.

Dozvolite im da odluče

Deca vole kada učestvuju u organizaciji i kada kreiraju sopstvenu proslavu. Zbog toga možete prosto da pitate svoje dete čime bi volelo da obeleži proslavu. Deca vas svojim kreativnim odgovorima mogu iznenaditi. Možda čak samo žele da provedu dan sa porodicom. Možda im nije do velikih proslava. Pitajte ih. Dobićete mudre odgovore.

Sport kao ideja

Zanimljivo je da deca uživaju na sportskim manifestacijama. Izaberite neki egzotičan sport i odvedite ih na taj događaj. Ragbi utakmica im može biti interesantnija od luna parka. Takođe postoji mogućnost da se deca oduševe nekim sportom i da se za njega zainteresuju. Ukoliko takvom proslavom rođendana postignete i to da dete počne da neguje sportski duh, na konju ste.

Možete ih povesti na bazen ili hipodrom, na neki boričalki ili ekstremni sport. Oni su uvek zanimljivi za gledanje, a deca će takvu rođendansku proslavu sigurno pamtiti dugi. Bitno je da se razlikujete od ostalih. Kliše ideje su one ideje na koje se uvek možete vratiti. Čak i ukoliko nemate pametnih ideja, smislite ih uz dogovor sa prijateljima i decom. Deca vole neočekivano. Ona su mudraci zarobljeni u telima bez iskustva. Zbog toga njihovu mudrost nikada ne podcenjujte.