NAOČARE ILI SOČIVA, KOLIKA VAM JE DIOPTRIJA?

Verovatno ste do sad mnogo puta čuli izraze iz naslova. Da li ste se ikada zapitali šta ovi, ali i mnogi drugi oftamološki pojmovi zaista znače, kako se dijagnostikuju i kako saniraju?

 

Govorićemo o problemima koji se javljaju sa očima od najranijeg detinjstva do duboke starosti. Uzroci za stvaranje ovih problema su raznovrsni, a možemo ih tražiti u naslednom faktoru, povredama, poslu kojim se bavimo i mnogim drugim segmentima.

Pre nego što počnete da nosite naočare ili sočiva, preporučujemo da posetite neku od brojnih optičarskih radnji. Optičarske radnje će vam pomoći da identifikujete problem.

Kratkovidost ili miopija

Kratkovidost odnosno miopija je poremećaj koji se dešava zbog lošeg lomljenja zraka u oku, pa se slika proizvodi ispred umesto u mrežnjači. Ovakvo oštećenje znači da ćete veoma jasno videti bliske objekte, ali će udaljeni objekti da vam prave problem i videćete ih zamućeno. Kod kratkovidih ljudi očna jabučica je duža, a rožnjača je izbočena. Oftamolozi tada bivaju prinuđeni da vam problem saniraju naočarima i sočivima sa negativnom dioptrijom, odnosno popučarnom „minus“ dioptrijom. Veoma često se dešava da ovaj poremećaj izaziva nasledni faktor.

Hiperopija, hipermetropija – dalekovidost

Kod ovog poemećaja slika se u oku kreira iza mrežnjače, a jabučica je u tom slučaju prekratka. Kod dalekovidne osobe slike koje su blizu se zamućuju. Iako se često povezuje sa staračkom dalekovidnošću, ne mora značiti da ovaj poremećaj možete imati samo kada ste stariji. Kontaktna sočiva i naočare su tada u plusu, odnosno u pozitivnoj dioptriji, a ovaj poremećaj se može ispraviti i naočarima, ali i operacijom.

Šta je dioptrija?

Kao i vecina stručnih izraza i reč dioptrija potiče od grčke reči koja u doslovnom prevodu znači „sve kroz šta se vidi“. U pitanju je optička jedinica za merenje jačine ili moći sočiva. Oznaka je latinično slovo D, a jačina sočiva je jednaka recipročnoj vrednosti žižne daljine. U medicinskom smislu, dioptrija predstavlja refrekcionu grešku, pa se u kolokvijalnom pogledu pitanje „koja ti je dioptrija“ odnosi na to da li ste dalekovidi, kratkovidi ili imate neku vrstu poremećaja vida.

Astigmatizam

Astigmatizam je posledica loše postavljenje rožnjače ili sočiva u oku. Zbog loše zakrivljenosti, rožnjače imaju različite oblike u oba oka, a položaj je poznat kao „razrookost“. Astigmatizam je nasledan u velikom broju slučajeva, a ukoliko se javi u ranom detinjstvu može se ispravljati. Osim estetskog efekta, astigmatizam može biti problematičan i u vidu, što je mnogo veći problem nego uticanje na izgled. Naime, astigmatizam, zbog drugačijeg rasporeda meridijana i drugačije zakrivljenosti rožnjače može napraviti problem sa vidom, pa su obično oni koji od njega boluju ili dalekovidi ili kratkovidi.