BILJKA ZA INHALACIJU

Eukaliptus (Eucalyptus) i ulje eukaliptusa su poznati lek za pluća i disajni sistem. Lekovito delovanje eukaliptusa

 

Eukaliptus (Eucalyptus) je rod drvenastih biljaka koji obuhvaća oko 700 vrsta zimzelenog drveća. Drvo raskošnih krošnji, potiče iz Australije i jedina je hrana koala. Listovi poseduju lekovitu moć, a u narodnoj medicini se najviše koriste za bolesti disajnih organa jer sadrži zavidne količine raznovrsnih esencijalnih ulja, naročito eukaliptola, snažnog antiseptika.

Eukaliptus (Eucalyptus) - lekovito delovanje ulja eukaliptusa na pluća

Ulje eukaliptusa poseduju i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i imaju širu lepezu delovanja, a kao lek su ih prvi otkrili drevni Aboridžini.

Lekovite materije eukaliptusa

U praksi se koriste listovi eukaliptusa u obliku caja, tinkture, praha ili etericnih ulja. Oni sadrze raznovrsna esencijalna ulja od kojih se najvise istice eukaliptol jer je snazan antiseptik. Eukaliptus je bogat  i cineolom, ali i terpenima, polifenolima i flavonoidima. Osim eukaliptola, zaslužnog za izbacivanje šlajma i dekongestiju, tu su monoterpeni, koji imaju antispazmatičko i lekovito dejstvo.

Lekovito dejstvo eukaliptusa

Saveznik zdravlja drevnih Aboridžina uništava bakterije, čisti sinuse, pomaže kod upale grla. Ova blagotvorna esencija, olakšava disanje i otčepljuje nos i sinuse, pre svega zahvaljujući svom intenzivnom mirisu, aromi i rashlađujućem ukusu. Osim što uništava bakterije, eterično ulje podstiče izlučivanje sluzi i čisti bronhije.

U prvo vreme ova biljka se upotrebljavala za lečenje groznice. U danasnje vreme najčešće  se preporučuje upotreba eukaliptusa za lecenje gripa i prehlade, ili u drugim slucajevima respiratornih infekcija. Eukaliptusovo ulje pospešiće dovod kiseonika kroz celokupan organizam, umiriće iritacije u bronhijama i olakšaće iskašljavanje nagomilanog sekreta, već nakon nekoliko inhalacija.

Ono je prirodni antiseptik i antibiotik sa dezodoransnom funkcijom. Istraživanjima je pokazano i njegovo analgetičko i antiinflamatorno dejstvo.

Za ovu namenu preporučuje se i lekoviti čaj od iste biljke. Etarsko ulje eukaliptusa se koristi protiv bolnih mišića, za negu groznica na usnama, za ublažavanje bola, glavobolje, migrene, artritisa, reumatizma. U istraživanjima na eksperimentalnim životinjama dokazano je da etarsko ulje eukaliptusa deluje analgetički na periferni i centralni nervni sistem.

Time se objašnjava tradicionalno korišćenje etarskog ulja eukaliptusa među stanovnicima Australije za efikasno ublažavanje bola, glavobolje, migrene, artritisa, reumatizma. On umiruje jak bol u sluzokoži (koji mogu prouzrokovati afte i  čirevi) i deluje kao moćan prirodni antibiotik.

Eterično ulje eukaliptusa

Eukaliptus globulus koja se dobija destilacijom vodenom parom svežih listova. Najvažnije komponente su: 1,8 cineol (min 80%), limonen (do 10%), a-pinen (do 1,0%)

Ulje eukaliptusa je bistra, gotovo bezbojna tečnost, karakterističnog kamforastog mirisa. Zdravstvene prednosti eukaliptusovog ulja su širokog spektra. Ono deluje protivupalno, osvežavajuće, antiseptički i antibakterijski. Snižava nivo šećera u krvi i pomaže osobama koje pate od urinarnih infekcija. Nekada se je eukaliptus koristio kao lek za malariju. Pored matičnjaka eukaliptus je jedan od najefikasnijih biljnih lekova za infekcije koje izaziva herpes simplex.

Takođe etarsko ulje eukaliptusa dobar je lek protiv ujeda insekata. U kombinaciji sa klekom, lavandom, ruzmarinom ili angelikom etarsko ulje eukaliptusa je dobar lek protiv reumatizma, bolova u kostima, zglobovima i mišićima. Kada je u pitanju delovanje ovog ulja na ljudsku psihu, aromateraputi tvrde da eukaliptus podstiče koncentraciju, izoštrava uma, i „hladi usijane glave“.

Takođe ovo ulje preporučuje se onima osobama kojima nedostaje intelektualni entuzijazam.

BioMind gif -728x90

Ulje eukaliptusa osvežava misli i prija čulima, pa je pogodno kod iscrpljenosti i stalne izloženosti stresu. Osim toga, dokazano poboljšava koncentraciju i ubrzava rad mozga. Pomaže i osobama koje hronično pate od teskobe, depresije i psihijatrijskih poremećaja.

Ulje je delotvorno i protiv karijesa, kamenca, upale desni i infekcija usne duplje jer uspešno uništava sve mikrobe. Savršeno je sredstvo za čišćenje i podmlađivanje ispucale kože na rukama i stopalima. Nekoliko kapi eukaliptusovog ulja pomešanog sa kokosovim ili maslinovim izuzetno neguju kosu.

Ograničenja u upotrebi

Zbog snažnog delovanja, ulje eukaliptusa ne bi trebalo da koriste deca mlađa od šest godina, trudnice, dojilje i astmatičari.

Eterično ulje eukaliptusa za inhalaciju

Ulje eukaliptusa je smeša eukaliptola, kamfena, pinena, a postoje i vrste kod kojih dominira citral. Eterično ulje eukaliptusa ima blagotvorna, antiseptička i spazmolitička svojstva, pa nije slučajno što se njegovi aktivni principi nalaze u mnogim fitototerapijskim i farmaceutskim preparatima protiv oboljenja disajnih puteva, naročito se koriste za inhaliranje. Eukaliptus povećava količinu kiseonika u u ćelijama, zahvaljujući delovanju na crvena krvna zrnca.

Pomaže vezivanju kiseonika u plućima, pomaže regeneraciju plućnog tkiva, podstiče izbacivanje nagomilanog sekreta i smiruje kašalj. Etarsko ulje eukaliptusa je provereni lek kod prehlada, nazeba, gripa i upala sinusa. Eukaliptus je dobar lek i za upalu grla i tada se koristi za ispiranje u razblaženom obliku. Delotvorno protiv virusa i bakterija, eukaliptusovo ulje pomaže i da se suzbije ili smiri infekcija, pogotovo ako krene da se uzima s pojavom prvih simptoma, značajno doprinosi bržem ozdravljenju.

U slučaju laringitisa i akutnog zapaljenja ždrela, kada pored gutanja postane problem i disanje, dekongestivna, ublažavajuča i blago analgetička moć njegovih listova brzo umiruje upaljenu sluzokožu. Njegovo blagotvorno dejstvo, na kraju, uvećava vodeni sastav sluzi, čineći je tečnom i olakšavajući njeno iskašljavanje. Veoma je delotvorno kod prehlada i  zapaljenja gornjih respiratornih organa, obara povišenu temperaturu i najčešće se koristi za inhaliranje.

Eterično eukaliptusovo ulje sprečava infekcije i upale, olakšava disanje i otčepljuje nos, pomaže prilikom izbacivanja nagomilane sluzi u plućima, sprečava dalje širenje bakterija. Za lečenje organa za disanje eukaliptusovo ulje koristi se u obliku inhalacija, u aroma lampama ili obliku obloga koje se stavljaju na grudi.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

  • Etericno ulje eukaliptusa je naročito korisno u slučaju prehlade i upale sinusa, kao sredstvo za inhalaciju.

Pomešajte 2 kapi ulja sa alkoholom (1 čajna kašičica) i sve zajedno izručite u 500 ml vrele, ali nikako već proključale vode. Prebacite odgovarajući i poveći peškir preko glave i ihalirajte se najmanje 10 minuta. Ponovljajte postupak još dva puta tokom dana – ukupno tri, ne više od toga.

  • Kod hroničnog sinusitisa

U slučaju da vas muči hronični sinusitis upotrebite ulje eukaliptusa na sledeći način: Pomešajte 2 kapi eukaliptusovog ulja sa jednom kapi lavande i namočite u čistu maramicu. Sve što je potrebno je da udišete njihova isparenja i duboko dišete, dva puta dnevno, najbolje je odmah izjutra i naveče neposredno pred spavanje.

  • Eterično ulje eukaliptusa za inhalaciju upaljenih sinusa i kod težih prehlada. Priprema se tako što se 10 kapi ulja doda u posudu vrele, ali ne i ključale vode. Inhaliranje sa vrši dubokim udisanjem pare nekoliko puta dnevno, 10 do 15 minuta.
  • Protiv kijavice

U kadu sa toplom vodom (37°C) ukapati 3-5 kapi etarskog ulja eukaliptusa i ležati 20 minuta. Za inhalaciju koristiti kompresu sa 1 -3 kapi etarskog ulja eukaliptusa.

  • Mešavina za inhalaciju kod respiratornih infekcija:

5 kapi eukaliptusa

2 kapi bora

2 kapi limuna

Zagrejte tri litra vode dodajte esencijalna ulja i udišite paru 5 minuta. Nakon ovog tretmana nemojte izlaziti napolje barem sat vremena.

  • Kapi za inhalaciju
    Kapi za inhalaciju sadrže mešavinu etrskih ulja eukaliptusa, bora, ruzmarina i nane. Udisanjem se primenjuju na sluznice respiratornog trakta gde ispoljavaju antiseptično dejstvo. Inhaliranjem se ublažava zapaljenje nazalnih šupljina (kijavica, sinusi) i disajnih puteva, smiruje kašalj uzrokovan nadražajem larinksa, traheja i bronhija, vlaži respiratorna sluznica, razređuje gusti sekret i olakšava iskašljavanje. Sipati 20 kapi u litar ključale vode i inhalirati pre spavanja.

Upozorenje za eukaliptus

Preparat ne koristiti kod preosetljivosti na neku od komponenti etarskih ulja i kod bronhijalne astme, kao ni kod odojčadi i male dece, zbog mogućnosti izazivanja Kratschmer-ovog refleksa ili bronhospazma. Vruće inhalacije se ne smeju se primenjivati kod tuberkuloze pluća i krvarenja respiratornog trakta.

  • Čaj od eukaliptusa

Priprema se tako sto se u 2 dl ključale vode ubaci jedan ili dva prstohvata lišća eukaliptusa da prokuva svega nekoliko sekundi. Kada se skloni sa vatre potrebno je da odstoji 10 minuta. Nakon cedjenja i kada se malo prohladi pije se i to po 2-3 šolje dnevno.

Milan Popović