NA IZOLACIJI NE TREBA ŠTEDETI

Zaštita od vode jedan je od procesa koji se treba obaviti kada gradimo neki objekat, kako bismo smanjili mogućnost probijanja vlage i stvaranja buđi.

 

Hidroizolacija je proces izrade objekta ili strukture tako da bude vodootporan ili da makar ostane nepromenjen kada se nalazi pod stalnim uticajem vode.

Voda ne mora da prodire u objekat potpuno u tečnom stanju, kako bismo neki objekat smatrali vlažnim. Vrlo često voda se kondenzuje i stvara kao vlaga koja deluje kao para. Hidroizolacija je nekada vršena pomoću vodonepropusnih materijala kakvi su katran ili smola. To se često radilo na brodovima. Danas se koriste različite hidroizolacije u građevinskim konstrukcijama, ali i na plovilima, platnu, elektronskim uređajima.

Testiranje na buđ

Loša hidroizolacija može napraviti uslove za stvaranje buđi. Buđ u prostoru u kom boravite često uzrokuje raznovrsne probleme. Testiranje na buđ čini da utvrdite rast buđi i da sprečite dalje posledice. Alergija na buđ jedna je od čestih alergija, a ukoliko vam u objektu, pogotovo u kom ne živitie (vikendice, podrumi) nastane buđ, možete biti negativno iznenađeni šta sve može uraditi vašim disajnim kanalaima.

Hidroizolacija krova

Sanacija i izolacija krovova često se vrši pomoću vodonepropusnih UV materijala. Tokom zime dešava se da pritisak vodene pare unutar prostorije bude veći nego spolja, te se dešava da kroz plafon vlaga izlazi napolje i pravi kondenzaciju. Parna brana je nešto što može sprečiti ovakav proces, a postavlja se na ravnim krovovima. U kompletu sa njom ide i otparivač koji se ugrađuje kako bi „izvlačio“ vlagu koja se stvara.

Hidroizolacija podruma

Neretko su podrumi mesta iz kojih sva problematična para stupa na snagu u celoj kući. Kako podrume zanemarujemo, dešava se da se blaga i buđ upravo odatle širi na celu stambenu površinu. Podrumi su najčešće prostorije koje su ispod nivoa zemlje, pa za određena čuvanja alkoholnih pića, zimnice i sl. imaju i te kako bitnu funkciju. Međutim, kada nešto nižu temperaturu prati i stvaranje vlage, dešava se da sve što u podrumu čuvate bude vlažno. Hidroizolacija podruma, stoga, je možda i najneophodnija.

Izolacija kupatila

Reklo bi se da je kupatilo najosetljivije po pitanju tečnosti. Tu prolaze brojne vodo instalacije, a kroz kupatilo često dopire i vlaga od kondenzacije – tokom tuširanja. Vlaga koja se ovde stvara ne bi trebalo da prodire u ostatak stana. Kupatilo je zaštićeno keramičkim pločicama koje se lako održavaju. Uraditi dobru izolaciju kupatila neophodno je iz više razloga. Sprečavanje vlage da napusti kupatilo prvi je od razloga. Drugi je, naravno, sprečavanje kupatila da ostane vlažno, jer u tom slučaju može da se dogodi da zidovi ovlaže, a da se na najkritičnijim mestima nađe buđ.

Šta je to mold busting?

Iako na našim prostorima još uvek nema specijalizovanih agencija koje se bave testiranjem buđi, pa često sve tretiramo kao buđ, mold basteri su lovci na buđ. Oni imaju tim koji utvrđuje tip buđi, ali i načine na koje može da ih se liši. Lovci na buđ čine sve da zaštite stanove od vlage, ali i prilikom javljanja vlage, nalaze način da spreče razvoj buđi. Nadamo se da će ovakav način ophođenja prema prostorijama zaživeti i kod nas, jer se time preveniraju brojni problemi – od estetskih do zdravstvenih.