DREMANJE NA DUŽNOSTI

Skoro 40 odsto Japanaca noću spava manje od šest sati, pa im je zbog toga dozvoljen inemuri, specifičan ritual dremke na dužnosti. Koje sve zemlje i narodi praktikuju spavanje usred nekog posla?

 

U mnogim zemljama možete biti otpušteni ako vas uhvate da spavate na poslu, ali ne i u Japanu. Tamo je dremanje za kancelarijskim stolom ili u podzemnim prostorijama potpuno uobičajeno i zove se „inemuri“, a prevodi se kao „spavanje na dužnosti“. Argument za ovo spavanje je taj što se zaposleni „ubijaju od posla“ do iznemoglosti.

inemuri

Ta japanska tradicija ukorenjena je u kulturi hiljadu godina i ne odnosi se samo na dremanje na poslu nego i u prodavnicama, kafićima ili klupama u parkovima. Bez obzira na gužve, javni prevoz u Japanu može da podseća na velike spavaonice, a drema se bez straha od džeparoša. Razlog tome, objašnjavaju naučnici, jeste taj što gotovo 40 odsto Japanaca noću spava manje od šest sati.

Pospani s Balija

Na Baliju je uobičajeno leći u krug na pesak s ostalim stanovnicima i trenutno pasti u dubok san. Ta tehnika se postiže meditacijom, a reč je o kulturološkom fenomenu koji omogućava Indonežanima da se oslobode od stresa i straha.

Spavanje s ljubimcima

Iako spavanje sa psom ili mačkom u krevetu nije neuobičajeno, u Americi je manje verovatno da provedete noć bez četvoronožnog ljubimca u krevetu. U SAD čak 71 odsto stanovništva spava s mačkama i psima, a prema istraživanjima ti stanovnici imaju i kvalitetniji san.

Ništa bez sijeste

Dvadeset minuta do pola sata spavanja nakon ručka u Španiji je potpuno normalna stvar. Popodnevni spavanjac uobičajen je još od sredine 20. veka, a trend su pokrenuli poljoprivrednici kako bi pobegli od jakog sunca.

Bebe na snegu

Dok Španci spavaju na suncu, Skandinavci ostavljaju bebe da spavaju napolju toplo obučene u kolicima bez obzira na temperature koje se kreću oko nule. U švedskim vrtićima uobičajeno je da spavaju napolju umotane u ćebad, jer roditelji smatraju da će tako biti zdravija.

Što više, to bolje

U Australiji je Aboridžinima uobičajeno da spavaju u društvu. Kreveti se slažu u redove jedan pored drugog, a uobičajeno je da stariji članovi zajednice spavaju na kraju kreveta kako bi zaštitili mlađe. Razlog tome je kvalitet sna koji se poboljšava osećajem bezbednosti. U Egiptu je takođe normalno deliti spavaću sobu sa svim članovima porodice.

Čista sloboda

U Bocvani je uobičajeno spavati u bilo koje doba dana i noći, poput lovaca. Vreme za spavanje ne diktira sunce nego unutrašnji sat zbog kog se odlazi na spavanje usred dana ili noći.

Lutke protiv mora

U Gvatemali i odrasli spavaju s lutkama. Male ručno rađene lutke tradicionalno su se davale deci kako bi im pre spavanja otkrila sve svoje brige. Zatim bi ih stavila pod jastuk, a do jutra bi im lutke prenele mudrost kako da reše probleme.

Izvor: Punkufer.hr