Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Japanski „inemuri“ i ostali svetski rituali spavanja na javnom mestu

DREMANJE NA DUŽNOSTI

Skoro 40 odsto Japanaca noću spava manje od šest sati, pa im je zbog toga dozvoljen inemuri, specifičan ritual dremke na dužnosti. Koje sve zemlje i narodi praktikuju spavanje usred nekog posla?

 

U mnogim zemljama možete biti otpušteni ako vas uhvate da spavate na poslu, ali ne i u Japanu. Tamo je dremanje za kancelarijskim stolom ili u podzemnim prostorijama potpuno uobičajeno i zove se „inemuri“, a prevodi se kao „spavanje na dužnosti“. Argument za ovo spavanje je taj što se zaposleni „ubijaju od posla“ do iznemoglosti.

inemuri

Ta japanska tradicija ukorenjena je u kulturi hiljadu godina i ne odnosi se samo na dremanje na poslu nego i u prodavnicama, kafićima ili klupama u parkovima. Bez obzira na gužve, javni prevoz u Japanu može da podseća na velike spavaonice, a drema se bez straha od džeparoša. Razlog tome, objašnjavaju naučnici, jeste taj što gotovo 40 odsto Japanaca noću spava manje od šest sati.

Pospani s Balija

Na Baliju je uobičajeno leći u krug na pesak s ostalim stanovnicima i trenutno pasti u dubok san. Ta tehnika se postiže meditacijom, a reč je o kulturološkom fenomenu koji omogućava Indonežanima da se oslobode od stresa i straha.

Spavanje s ljubimcima

Iako spavanje sa psom ili mačkom u krevetu nije neuobičajeno, u Americi je manje verovatno da provedete noć bez četvoronožnog ljubimca u krevetu. U SAD čak 71 odsto stanovništva spava s mačkama i psima, a prema istraživanjima ti stanovnici imaju i kvalitetniji san.

Ništa bez sijeste

Dvadeset minuta do pola sata spavanja nakon ručka u Španiji je potpuno normalna stvar. Popodnevni spavanjac uobičajen je još od sredine 20. veka, a trend su pokrenuli poljoprivrednici kako bi pobegli od jakog sunca.

Bebe na snegu

Dok Španci spavaju na suncu, Skandinavci ostavljaju bebe da spavaju napolju toplo obučene u kolicima bez obzira na temperature koje se kreću oko nule. U švedskim vrtićima uobičajeno je da spavaju napolju umotane u ćebad, jer roditelji smatraju da će tako biti zdravija.

Što više, to bolje

U Australiji je Aboridžinima uobičajeno da spavaju u društvu. Kreveti se slažu u redove jedan pored drugog, a uobičajeno je da stariji članovi zajednice spavaju na kraju kreveta kako bi zaštitili mlađe. Razlog tome je kvalitet sna koji se poboljšava osećajem bezbednosti. U Egiptu je takođe normalno deliti spavaću sobu sa svim članovima porodice.

Čista sloboda

U Bocvani je uobičajeno spavati u bilo koje doba dana i noći, poput lovaca. Vreme za spavanje ne diktira sunce nego unutrašnji sat zbog kog se odlazi na spavanje usred dana ili noći.

Lutke protiv mora

U Gvatemali i odrasli spavaju s lutkama. Male ručno rađene lutke tradicionalno su se davale deci kako bi im pre spavanja otkrila sve svoje brige. Zatim bi ih stavila pod jastuk, a do jutra bi im lutke prenele mudrost kako da reše probleme.

Izvor: Punkufer.hr

Ostavite komentar

Ostavite komentar