ULEPŠAJTE SVOJ DOM!

Danas kada se svako predstavlja majstorom nekog zanata, a kreacije sve više trpe zbog neznanja, ne postoji bolji način nego da se sami otisnete putem učenja zanata.

 

Tu najpre mislimo na poslove koje treba obaviti kod kuće, a od kojih zavisi estetika vašeg stana.

Kada smo kod takvih poslova, može se reći da je krečenje posao koji najmanje volimo. Kada dođe taj period, nivo stresa svakako raste. A ima li boljeg načina da se lišite stresa od toga da mu se suprotstavite. Pričamo o tome kako da sami okrečite stan, a da se previše ne namučite.

Pripremite teren

Pola obavljenog posla je priprema stana. Zapamtite to. Naime, kada dođete u situaciju da krečite stan, najteže je da se lišite onoga što je suvišno, a ne smatrate da jeste. Zbog toga, prilikom čišćenja stana, porazmislite o tome šta vam zaista treba. Posle nekog vremena dvoumljenja, shvatićete da ćete makar pun džak nepotrebnosti izbaciti zi stana. Nakon toga, sklonite važne stvari na mesto koje ćete lako naći, a ostatak nameštaja prenesite ka unutrašnjosti sobe. U farbari možete kupiti najlon za prekrivanje. Cena je povoljna, a pomoći će vam da sve to zaštitite od kapanja. Pričvrstite krep trakom i krenite u šmirglanje.

Šmirgla i glet masa

Pomoć prijatelja kada je u pitanju popunjavanje rupa i šupljina, dobro će vam doći ukoliko niste vični gletovanju. Ukoliko zid nema neravninta te vrste, dovoljno je da ošmirglate zid o prethodnih nanosa, i da se upustite u pripremu terena za krečenje. Farbara će vam dobro doći za kupovinu šmirgle i svega ostalog. Koristite šmirglu niže granulacije kako biste mogli finije da pripremite teren. Ukoliko ima većih neravnina, tu će vam pomoći nešto veća granulacija.

Teleskopi i dobri valjci

Merdevine za krečenje stana mogu zameniti teleskopski dodaci koji će vam pomoći da dohvatite više delove. Stoličica i valjak sa teleskopskim dodatkom biće dovoljni da napravite manevre po zidu i okrečite kako valja. Veoma je bitno da valjak ne potapate ceo u farbu, i da ga dobro ocedite pre nanošenja boje na zid. Cediljke odnosno rešetke za valjak možete kupiti u farbari za nekoliko desetina ili stotinak dinara, dok teleskopski dodatak košta nešto manje od hilajdu dinara. Dobar valjak je, zapamtite to, najbolja prevencija da ne napravite džumbus. Kupujte proverene valjke koje nakon krečenja treba da održavate, kako se ne bi desilo da vam se skori kreč na njima. Pređite prvo jedan sloj, pa ostavite da se osuši. Tek kada se zid dobro osuši, možete ga preći još jednom.

Sredite lom uz muziku

Ovaj bonus savet uvek dobro dođe. Iako ste posle krečenja često izmrcvareni i umorni, predlažemo vam da dom sredite uz muziku. Muzika može da bude raznovrsna, a najbolje je da se motivišete nekom muzikom punom energije. Čišćenje stana nakon krečenja podrazumeva ispravljanje svih grešaka koje ste u pripremi prevideli. Ribanje parketa gde je kapnuo kreč, čišćenje nameštaja i slično samo su posledica loše pripreme. Međutim, veoma je izvesno da ćete imati potrebu da počistite za sobom. Pobacajte najlone i vratite stvari na svoje mesto. To će osim novog izgleda stanu, i vama povećati nivo hormona sreće, jer se ljudi nakon fizičke aktivnosti uvek bolje osećaju.