BRZO, A LAKO

Ovo je pitanje koje definitivno muči mnoge što u kancelarijama provode po minimum osam sati. Primetite da vam raste stomak ili ste nabacili koje kilo, ali ne umete da se rešite loših navika. Šta uraditi?

 

Da se razumemo, ne postoji ultimativni vodič za ovu vrstu problema, ali vam možemo sugerisati nekoliko puteva o kojima biste mogli da razmislite.

Najpre vam savetujemo da posle posla nađete neki način za fizičku aktivnost. To može biti bilo koji individualni ili grupni sport. Plivanje, biciklizam, vožnja rolera ili trčanje su sigurno najzanimljiviji. Ono što će vam sigurno pomoći jeste promena navike kada je u pitanju hrana.

Voće za doručak

Preporuke kažu da nije loše jesti voće za doručak. Na taj način obezbedićete dovoljnu dozu fruktoze i ugljenih hidrata kako biste imali energiju da izgurate do neke pauze za ručak. Voće za doručak je sigurno bolja opcija nego voće za večeru, pa tako rešavate vašu ljubav prema slatkom. Iako u međuvremenu može da se desi da vam želudac „bojkotuje“ voće, šaljući vam signale gorušicom, ne brinite. Samo je u pitanju navika, koju ćete vrlo brzo steći.

Nosite hranu od kuće

Loša hrana, slatkiši i grickalice koje konzumirate kako biste se lišili stresa kao i „junk food“ osnovni su uzročnici vaših zdravstvenih i problema sa gojaznošću. Trebalo bi da znate da postoji gomila načina da se tih nezdravih načina lišite. Na primer, jedan od izuma jeste folija za pakovanje. Ona vam može pomoći da hranu prethodno pripremite kod kuće, a potom je transportujete do posla. Folije za pakovanje održaće svežinu hrane koju spremite dan ranije. Na taj način ćete kalorične paste, pice i pekarske aditive zameniti zdravim sendvičima, mesom ili salatom. Ukoliko na posao idete automobilom, onda nemate izgovore tipa: „teško mi je da nosim hranu.“

Pešačite do posla

Čak i ukoliko vam fizička aktivnost predstavlja problem, možete spojiti lepo i korisno. Naime, šetnja do posla i nazad, na manje destinacije, ili makar skraćivanje rute gradskog prevoza, zameniće vam fizičku aktivnost. Ukoliko prošetate do posla nekoliko kilometara, osećaćete se poletnije, a to će se dugoročno odraziti na vaše zdravstveno stanje, kao i na kilažu. Usput možete pojesti neki obrok koji je lagan, i to će vas sigurno inspirisati na dalju fizičku aktivnost.

Ne jedite se od stresa i ne jedite zbog stresa

Svedoci smo toga da nam poneka čašica alkoholnog pića posle posla, kao i visokokalorična hrana pomažu da se lišimo stresa. Međutim, stres se time hrani. Velike količine nezdrave hrane kao i alkohola zapravo pravi probleme na duge staze. To znači da ćete možda neutaživu želju za hranom i pićem uspeti da savladate sa nekoliko čaša ili griza. Međutim, vaše hronično nezadovoljstvo će tako nastaviti da raste, a vi ćete biti u problemu. Zato vam savetujemo da mudrije jedete, a da nezdrave navike, i ako morate da ih imate, ostavite makar samo za vikend. Verujte nam na reč, posle nekoliko meseci zdravih navika, izgradićete mehanizam koji ćete samo zalivati.

Odustanite od toga da nasilno sputavate organizam da se vrati u normalu. Budite obazrivi prema svom zdravlju i to će vam se dvostruko vratiti.