ČINJENICE I SAVETI O ZAČEĆU

Kako da zatrudnite kad znate kada vam je ovulacija i kako da dobijete pol deteta koji želite uz pomoć tablice povoljnih dana

 

Najveća pomoć koju sebi možete da priuštite ako planirate da ostanete u drugom stanju, je da bolje razumete kako vaše telo funkcioniše i koji dani u ženskom menstruacionom ciklusu daju najveće šanse za začećem. Brojni parovi jednostavno imaju polne odnose pogrešnim danima.

Određivanje pravih dana je glavni faktor za ostajanje u drugom stanju!

Kako da zatrudnite i dobijete pol deteta koji želite pol bebe

Ovulacija, kao i dani pre i posle, je period kada je vaše telo u stanju da zatrudni. Sama ovulacija predstavlja oslobađanje zrele jajne ćelije koja se dešava jednom u toku meseca (tačnije, jednom u toku menstruacionog ciklusa).

Međutim, treba znati da dan ovulacije kod većine žena varira od meseca do meseca i teško ga je predvideti na osnovu menstruacionog kalendara.

Ukoliko redovno koristite Maybe Baby™ i pratite vaš ciklus, imaćete precizniji podatak o plodnim danima i mnogo veće šanse da ostanete u drugom stanju!

Zato, preuzmite naš „Kalendar plodnih i neplodnih dana“  i počnite da beležite svoje dnevne rezultate!

Ukoliko je vaš ciklus redovan, možete da koristite ovu tabelu da okvirno predvidite kada će kod vas nastupiti ovulacija:

TRAJANJE CIKLUSAPERIOD OVULACIJE
22 danaod 4. do 11. dana
24 danaod 6. do 13. dana
26 danaod 8. do 15. dana
28 danaod 10. do 17. dana
30 danaod 12. do 19. dana
36 danaod 18. do 25. dana
42 danaod 24. do 31. dana

Da bi se postigla kolika-tolika pouzdanost, veoma je važno da minimum šest meseci precizno beležite početak i kraj  (trajanje) svojih menstruacija.

Za određivanje perioda plodnih dana, potrebno je od NAJKRAĆEG zabeleženog ciklusa oduzeti 18 dana da bi se dobio PRVI plodni dan, a od NAJDUŽEG zabeleženog ciklusa treba oduzeti 11 dana – što daje poslednji plodni dan.

Na primeru trajanja ciklusa od 28 dana, plodni dani su od 10. do 17. dana počevši sa prvim danom menstruacije.

Kada imati polne odnose?

Sperma može da preživi u utrobi tri do pet dana. Ukoliko ste imali seksualne odnose do pet dana pre ovulacije, ti spermatozoidi su i dalje živi i sposobni da oplode jajnu ćeliju. Sama jajna ćelija može da preživi do 24 časa. Zbog toga, za većinu parova, optimalni dani za polne odnose u cilju začeća su:

  • tri do pet dana pre ovulacije
  • na dan ovulacije
  • dan posle ovulacije.

Neka istraživanja upućuju na to da u izvesnoj meri može da se utiče na pol deteta u zavisnosti da li ste polne odnose imali pre dana ovulacije ili na sam dan ovulacije.

Kako da dobijete pol deteta koji želite

Ako se zna dan ovulacije, može se znatno povećati mogućnost rađanja deteta željenog pola. Dečaka, ako je polni odnos na dan ovulacije, ili devojčice ako je polni odnos 2-4 dana pre ovulacije. To zavisi od toga što spermatozoidi koji nose ženske gene pokreću sporije i duže čuvaju vitalnost, odnosno ostaju živi, a spermatozoidi koji nose muške gene se pomeraju brže ali kraće ostaju živi.

Ova metoda se zove „Šetlesova metoda“, po američkom naučniku Landrumu B. Šetlesu (Landrum B. Shettles) koji je bio pionir na polju veštačke oplodnje. Njegova knjiga „Kako da odaberete pol vašeg deteta“ je objavljena 1971. godine i do sada prodata u milion i po primeraka.

Brojne studije su dokazale da ova metoda ima solidan procenat uspešnosti, dok sam autor tvrdi da je uspešnost metode 80% – naravno pod pretpostavkom da su plodni dani, a naročito dan ovulacije, precizno određeni, a za to vam služi optički uredjaj MaybeBaby.

Izvor: maybebaby.rs