PRAVILA POSTUPANJA

Moguće je sprečiti ujed psa ako se ponašamo u skladu sa određenim pravilima. Iako su uglavnom vrlo zabavni i dragi, psi mogu biti i opasni. Budite oprezni sa psima koje ne poznajete!

 

Većina pasa je prijateljski raspoložena, ali čak i najumiljatiji pas ponekad može biti ljutit ili uplašen. Psi uglavnom grizu iz odbrambenih razloga. Upoznajte bolje njihovu narav da biste lakše sklopili dragoceno prijateljstvo koje može trajati doživotno.

sprečiti ujed psa

Kada je reč o ugrizima pasa, često su žrtve napada mala deca, pa se s razlogom u javnosti već duže vreme vodi rasprava o „opasnim rasama“ koje treba zabraniti ili ne.

Postoje načini ponašanja koji vas mogu barem donekle zaštititi od neugodnog susreta sa psom, pa ih naučite!

Pas će najčešće ugristi čoveka:

1) kada se oseća ugroženo ili je uplašen
2) ako je preterano uzbuđen, čak i tokom igre
3) ako vas ne poznaje
4) kada je povređen ili trpi bol
5) kada štiti svoju teritoriju, hranu, igračke, članove porodice ili štence

Kako se treba ponašati?

  • Nikad ne prilazite nepoznatom psu – čak i ako maše repom. To nije uvek znak da je pas prijateljski raspoložen.
  • Ako vam pas priđe u društvu vlasnika, a vi želite da ga pomazite, prvo polako ispružite ruku i ponudite mu dlan da ga onjuši. Ako pas poželi da vas onjuši, dopustite mu. Verovatno će produžiti dalje čim „nanjuši“ da mu niste pretnja.
  • Ni u kom slučaju nemojte naglo vrisnuti i potrčati. Pas će sigurno potrčati za vama. Samo stojte mirno i nemojte ga gledati.
  • Ako pas skoči i sruši vas na tlo, sklupčajte se u klupko i nastavite mirno ležati.
  • Ako pas želi da vas napadne, pokušajte da mu podmetnete bilo šta za ugriz – torbu, kesu sa stvarima…
  • Nikad ne mazite tuđeg psa bez dopuštenja. Takođe, ne ulazite u tuđe dvorište i ne prilazite ogradi bez poziva ako se u dvorištu nalazi pas.
  • Susretnete li povređenog psa lutalicu, nazovite stručne službe. Pas je verovatno uplašen i mogao bi da vas ugrize.
  • Nikad nemojte da mazite psa kroz ogradu dvorišta.

Sklonite se s puta ljutitom psu

Ponekad je moguće predvideti napad psa. Ako životinja stoji u stavu mirno i pritom reži, pokazuje zube i laje, verovatno se sprema na napad. Pritom mu je dlaka nakostrešena, netremice vas posmatra, a rep mu je čvrsto podignut.

Budite vrlo oprezni, čak i ako pas maše repom. Kad je prijateljski raspoložen, njegov rep se pokreće opušteno. Ako je ukočen i brzo se pomiče to sigurno nije poziv na igru. Međutim, na nekim se psima uopšte ne može prepoznati da se spremaju na napad.

Vlasnik ste psa, a imate dete?

Čak i vaš vlastiti, najdraži i najbolji ljubimac na svetu ponekad može pokazati zube. Evo kako izbeći nesrećan slučaj u vlastitom domu kad dete i pas nisu pod vašim nadzorom.

  • Ako su dete i pas sami kod kuće, vaše dete ga ne sme izazivati i dražiti.
  • Objasnite detetu da ne sme da uznemirava svog ljubimca dok spava ili jede.
  • Ukoliko vaš pas brine o vlastitom potomstvu, dete ga ne bi smelo uznemiravati, a najbolje bi bilo da u tom slučaju ne provode vreme bez vašeg nadzora.
  • Dete ne bi smelo da proizvodi glasne i uznemirujuće zvukove u blizini svog psa.
  • Upozorite dete ako samo vodi psa u šetnju (što nije dobra ideja) da nikada ne postavlja ruku između dva psa.

Ukoliko se ipak dogodi da pas ugrize vas ili vaše dete, odmah otiđite lekaru na pregled i obavestite o tome nadležne službe. Iako su uglavnom vrlo zabavni i dragi, psi mogu biti i opasni. Budite vrlo oprezni sa psima koje ne poznajete!

Izvor: Vecernji.hr