TRAVA OČAJNICA

Kako macina trava (Marrubium vulgare) deluje na ženske probleme, jetru i kako se koristi kao lekovita biljka za neplodnost kod žena

 

Macina trava (Marrubium vulgare) je vrlo rasprostranjena biljka ima nekoliko desetaka imena, a poznata je i kao divlji bosiljak, marulja, očajnica, gorska metvica i slično. Marulja se od davnina koristi kao lekovita biljka, a može se pronaći na gotovo svakoj livadi. Biljka je gorkog ukusa i neprijatnog mirisa. Stabljika je uspravna, prekrivena belim maljama, listovi su okruglasto jajasti, liska je naborana i tupo nazubljena.

Macina trava (Marrubium vulgare) – lekovita biljka za neplodnost žena

Mladi listovi su gusto obrasli dlakama, kasnije ogole sa lica. Cvasti su skupljene u pazuhu listova u loptaste, razmaknute pršljenove. Cvetovi su sitni, krunica je bela pokrivena maljama. Raste u srednjoj Evropi, Mediteranu, Maloj Aziji, na Kavkazu, u Mesopotamiji, na sušnim livadama i pašnjacima.

Kao lekoviti deo biljke koristi se:  Osušen nadzemni deo biljke.

Hemijski sastav macine trave:  Herba očajnice sadrži flavonoide, pirolidinske alkaloide, do 1% diterpena, etarsko ulje i tanine.

Lekovito dejstvo macine trave: Macina trava je lekovita biljka koja se koristi za mnoge boljke:

  • kod ženskih problema i plodnosti

Mnoge žene se zaklinju  u lekovitost ove biljke koja pomaže protiv sterilnosti. Od svih lekovitih svojstava, marulja je najpoznatija po tome što se koristi za lečenje ženskih bolesti te podstiče plodnost kod žena. Ova biljka može se koristiti za izradu čaja koji se po narodnom verovanju treba biti tri puta u danu kako bi se pomoglo da žena zatrudni. To je jedan od razloga zašto se ova biljka naziva i očajnicom.

Ona pre svega pomaže uspostavljanje pravilnog menstrualnog ciklusa te reguliše rad polnih žlezda i proizvodnju polnih hormona.

GoldenSwedenBitte-728x90

Macina trava se vekovima se  uspehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene. Ova biljka je u stanju , da normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića materice i drugih sličnih problema. Istovremeno, deluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primeni terapije.

  • čišćenje jetre i žući

U vidu čaja ili sirupa stimuliše izlučivanje žuči iz jetre, pa samim tim olakšava rad žučne kese i pospešuje varenje.

  • upale grla i plućne bolesti

Pomaže obolelim disajnim organima (kod kašlja, gripa, bronhitia, tuberkuloze) jer podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih puteva i olakšava iskašljavanje. On može pomoći kod mnogih tegoba s disanjem – kašljem, brohnitisom, upalom pluća, kod tuberkuloze i astme. Pomaže i kod mnogih infekcija i upala sistema za disanje. Delotvorna je i kod smanjivanja simptoma kod gripa  i prehlada.

Odlična je za lečenje problema sa disanjem i kod upala sluznice jer je štiti od negativnih spoljašnjih napadača. Delotvorna je u lečenju plućnih bolesti, olakšava disanje, pročišćava grlo. U vidu sirupa pomaže u lečenju plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja šištanje u plućima. Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah.

  • kod problema sa srcem i kardiovaskularnim sistemom

Ukoliko se koriste tinkture one mogu pomoći kod problema sa srcem i kardiovaskularnim sistemom jer će regulisati pritisak i rad srca. Zato se može koristiti i kod anemije, proširenih vena i popucalih kapilara.

BioProstata kapi za prostatu

  • toniziranje i čišćenje bubrega i bešike

Osim toga podstiče rad metabolizma pa tako pomaže da se telo reši nepotrebnih toksina. To radi tako da pomaže u čišćenju bešike, jetre i žuči. Za lečenje uroloških problema i onima s bubrezima, čaj od macine trave može biti pravi prirodni lek. Podstiče izlučivanje mokraće te čišćenje bešike od peska.

  • jačanje celog organizma
  • bolesti kože

Poznata je i za lečenje raznih problema s kožom, čirevima i aknama, a radi nje će brže proći rane i iritacije. S obzirom na to da ova biljka ublažava upale, preporučuje se i za vidanje rana. Melem se priprema tako što se listovi macine trave smrvljeni u prah i pomešani sa svinjskom mašću stavljaju na kožu sa ranama da bi brže zacelile.

  • olakšava varenje

Olakšva probleme sa varenjem koje prati i nadutost. Macina trava pomaže kod sporije probave i tegoba vezanih uz lošu probavu jer njena gorčina stimuliše  sokove za varenje. Može se koristiti i za probavne smetnje jer će smiriti želučane grčeve i razne tegobe kao što su crevne viroze. Gorke materije herbe očajnice deluju na podsticanje apetita, podstiču lučenje žuči, olakšavaju varenje.

  • kod dijabetesa

U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

BioLiver-728x90

Ograničenja u upotrebi  Čaj od macine trave se upotrebljava iskljucivo po potrebi i nikako se ne svrstava u neobavezne napitke. Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu herbe očajnice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

Čaj protiv neplodnosti

Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni lekari.

  1. Čaj se priprema tako što se jedna mala kašika osušene biljke prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri meseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali delotvorniji je bez zaslađivanja.
  2. U drugoj varijanti, u dva i po decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri meseca. Posle tri meseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba preterana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar