USPEŠNI BEZ OBZIRA NA SVE

Genetski poremećaj kakav je Marfanov sindrom ne sprečava osobe koje od njega pate da postignu izuzetne uspehe u nekom javnom poslu ili sportu. Iznenađujuće je koje su sve to ličnosti kroz istoriju imale dijagnozu ovog poremećaja.

 

Marfanov sindrom je poremećaj koji se nasleđuje autozomno-dominantno, a uzrok mu je mutacija gena za fibrilin 1, zbog koje u elastičnim vezivnim vlaknima nedostaju mikrofibrili, pa ta vlakna nemaju potrebnu čvrstinu. Učestalost bolesti je 4 do 6 na 100.000 ljudi, a jednako pogađa i muškarce i žene.

marfanov sindrom

Marfanov sindrom je, dakle, genetski poremećaj. Vezivno tkivo se sastoji od vlakana koja pružaju podršku ljudskim organima i drugim strukturama u telu. Oštećenja vlakana mogu biti ozbiljna ili blaga.

Marfanov sindrom pogađa srce, krvne sudove, oči i skelet. Ljudi koji imaju ovaj sindrom su obično mršavi i visoki, sa nesrazmerno dugim nogama, rukama i prstima na šakama i stopalima. Stanje postaje životno ugrožavajuće ako ovaj poremećaj utiče na krvne sudove ili srce.

Interesantno je da Marfanov sindrom kao poremećaj ne sprečava ljude da postignu visoka dostignuća u društvu ili izuzetne sportske uspehe, pa će vas iznenaditi kada vidite koje su sve slavne ličnosti u istoriji imale ovaj sindrom.

1. Majkl Felps (1985)

Nacionalnost: Amerikanac

Majkl Felps je najtrofejniji plivač svih vremena i Marfanov sindrom mu nimalo nije smetao da postiže sjajne rezultate. Sa ukupno 22 medalje, s punim pravom se smatra najodlikovanijim olimpijcem do sada. Zanimiljivo je da Felps nikada nije bio pravi ljubitelj plivanja i toliko se na početku svoje karijere plašio te veštine da je samo plutao na leđima svog instruktora. Kada je imao samo 15 godina odlučeno je da predstavlja SAD na Olimpijskim igrama u Sidneju, iako nije zabeležio nekii rezultat. Međutim, posle ove Olimpijade, Felps je postao ono po čemu će ostati upamćen u istoriji plivačkog sporta.

2. Bin Laden (1957-2011)

Nacionalnost: Arapin

Osama bin Muhamed bin Laden, osoba koja je držala svet u terorističkoj pretnji, patio je od Marfanovog sindroma. Bio je osnivač islamističke organizacije Al Kaida i postao svetski poznat kao najtraženiji terorista čija je glava bila ucenjena na nekoliko miliona dolara. Postoje spekulacije da je bin Laden umro još 2001. upravo zbog komplikacija usled Marfanovog sindroma. Osama je imao sve vidljive znakove ovog poremećaja, uključujući dugačke ruke, duge prste i usko, izduženo lice.

3. Sergej Rahmanjinov (1873-1943)

Nacionalnost: Rus

Sergej Rahmanjinov je još jedno veliko ime sa Marfanovim sindromom. Bio je svetski poznat dirigent, kompozitor i pijanista. Rođen 1873. godine, bio je i među poslednjih nekoliko predstavnika romantizma u Rusiji. Poživeo je 70 godina, što je sa ovakvim genetskim poremećajem prilično dug životni vek.

Sweden bitter oglas 900px

4. Abraham Linkoln (1809-1865)

Nacionalnost: Amerikanac

Abraham Linkoln je i dalje jedna od najcenjenijih ličnosti u istoriji sveta i definitivno je jedna od najpoznatijih poznatih osoba koje imaju Marfanov sindrom. Rođen 1809. godine, on je postao 16. predsednik SAD, koji je ostavio neverovatan uticaj na ovu zemlju. Ubijen je 1865. u atentatu.

5. Nikolo Paganini (1782-1840)

Nacionalnost: Italijan

Nikolo Paganini, čovek sa Marfanovim sindromom, očarao je publiku svojim neverovatnim nastupima i smatrao se jednim od najboljih muzičara svog vremena. Mnogo je doprineo oblikovanju savremene violinske tehnike, koja je veoma inspirisana onim što je svirao tokom svog života. Bio je pravi violinski majstor, genije sa kojim se nijedan violinista nije mogao porediti. Na primer, u crkvi u Đenovi svirao je koncert kad je imao samo osam godina. Umro je 1840. zbog unutrašnjeg krvarenja, kao posledice uticaja Marfanovog sindroma na krvne sudove i srce.

6. Julije Cezar (100- 44. pne)

Nacionalnost: Rimljanin

Gaj Julije Cezar je bio rimski državnik, general i istaknuti autor latinske proze, ali i osoba sa ovim genetskim poremećajem. Dok je bio odgovoran za pad Rimskog carstva, on je takođe pokrenuo niz reformi. On je naredio stvaranje novog kalendara koji se i dana zove Julijanski kalendar (to je stari kalendar prema kome pravoslavci slave Božić 7. januara).

7. Tutankamon (1341-1323. pne)

Nacionalnost: Egipćanin

Tutankamon je bio 11. faraon 18. dinastije Egipta i nalazi se na listi najpoznatijih osoba sa Marfanovim sindromom. Nasledio je presto kad je imao samo osam godina. Nikada nije dopustio da mu ovaj poremećaj stane na put, pa je pokazao veliku hrabrost da obnovi stare tradicije Egipta. Umro je kada je imao samo 18 godina. Serija CT snimaka i DNK testova posle obdukcije njegovog tela potvrđuju da je Tutankamon patio od Marfanovog sindroma.