REŠENJE ZA ZAGAĐENJE

Mokra Gora je primer koji ohrabruje – već je izgrađeno 16 kilometara magistralnog kanalizacionog kolektora, a predstoji ugradnja postrojenja za preradu.

 

Neslavni bilans od ispod 10 odsto prečišćenih otpadnih voda u Srbiji, nagoveštava veliki posao u kome neće biti rezultata bez saradnje i učešća svih nivoa vlasti, i posebno lokalnih samouprava. Zato će Mokra gora biti prvo selo u Srbiji koje se rešilo zagađenih rečnih tokova.

mokra gora

Ulogu ideala srpskog sela, Mokroj Gori je dodelio jedan režiser, čiji je san o očuvanoj prirodi i čoveku u njoj ovde postao moguć. Tako je i ovo planinsko selo, na inicijativu Parka prirode, na putu da se zauvek reši septičkih jama, i zaštiti vodotoke i prirodu kojoj duguje lepotu.

Park prirode Mokra Gora je u ovaj projekat uložio 18 miliona dinara, a država do sada 30 miliona i 43 miliona će obezbediti za postrojenje u kome će posle tretmana u reke odlaziti čista, tehnička voda, a suva materija briketirati.

„Mi smo raspisali još jedan konkurs, za 450 miliona dinara koje nudimo lokalnim samoupravama koje hoće da krenu u izradu projektno-tehničke dokumentacije, bez čega nema izrade i završetka projekata. Ovde, lokalno, gde se nalazimo, mi imamo i papire, ovde nedostaje samo nešto malo novca“, naveo je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao da taj projekat zahteva „još jedan mali iskorak napred“ kako bi bio doveden do kraja i otvorio mnoge mogućnosti.

Kapacitet mokrogorskog sistema za prečišćavanje otpadnih voda je oko 3.000 korisnika. To je uprvo ono što je potrebno i budućim pokolenjima.

„Mećavnik je kultno mesto umjetnosti, klasike, ruske klasike, svi veliki filmski autori su tu bili, i zapravo je divna stvar da se zaštita životne sredine i kultura povežu, a to je u našem slučaju evidentno“, naveo je Emir Kusturica, predsednik Skupštine Parka prirode Mokra Gora.

Tako Mokra Gora, čuvena i po svojim izvorima lekovitih voda, brine i o Kamišini i Belom Rzavu, pa i o Drini u koju njihove vode stižu jer i to je deo obaveze, prema prirodi i životu, a prema načelima koja se ovde poštuju.

Izvor: RTS