DILEMA O UZIMANJU

Vitaminski suplementi ne mogu zameniti hranu u potpunosti, ali koriste kao dodaci ishrani. Postavlja se pitanje da li ako se uzmu multivitamini pre spavanja mogu naneti više štete organizmu.

 

Ako ste zabrinuti da vaše telo ne dobija sve potrebne hranljive materije kroz ishranu, uzimanje multivitamina može biti odličan način da se to obezbedi.

multivitamini pre spavanja

Multivitamini pomažu jačanju imuniteta, održavaju vaše kosti jakim i sprečavaju nedostatke koji mogu izazvati određene zdravstvene probleme. Postoje i nalazi studija koje su otkrile da multivitamini pojačavaju nivo memorije i energije, kao i da pomažu u odgovoru na stres.

Međutim, ovi dodaci nikako ne zamenjuju hranu u celini. Ako razmišljate o njihovom uzimanju, možda ćete se i zapitati da li je uzimanje multivitamina pre spavanja dobra ideja.

Da li se mogu uzimati multivitamini pre spavanja?

Tehnički, vitamine možete uzeti u bilo koje doba dana. Neki vole da ih uzmu uz doručak dok drugi imaju običaj da to urade pre spavanja. Međutim, preporuka je da se multivitamini uzimaju zajedno sa hranom. Bez obzira na to kada ih uzimate, ipak se trudite da budete dosledni i da ih uzimate stalno u isto vreme tokom svakodnevne rutine uz doručak ili pre spavanja.

Ako odlučite da uzmete multivitamine pre spavanja, imajte na umu da neki sastojci u njima mogu da ometaju vaš san. Ako imate problema sa spavanjem, umesto da ih uzmete pre odlaska u krevet, pokušajte da ih uzmete ujutru, zato što:

  • Uzimanje vitamina B6 pre nego što odete u krevet može vas naterati da imate živopisne snove. Zato će manje uticati na vaš san ako ovaj vitamin uzmete u neko doba tokom dana
  • Na nivoe melatonina može uticati vitamin B12, što vas čini budnijim
  • Pored ovoga, postoje neke studije koje ukazuju da vitamin D može negativno uticati na vaš san, tako da je i njega bolje uzeti u toku dana

Zapravo, mnogi ljudi vole da uzimaju svoje multivitamine zajedno sa doručkom. Ovo je pogodan trenutak da zapamtite koje ste vitamine uzeli. Osim toga, vitamini iz B kompleksa će vam pomoći da metabolišete hranu, dajući vam dodatnu energiju od ranog jutra.

Izbegavajte uzimanje kalcijuma sa multivitaminima

Postoji jedan izuzetak od ovih pravila. Ako uzimate kalcijum sa multivitaminima koji sadrže gvožđe, treba ih razdvojiti. Kalcijum može da ometa apsorpciju gvožđa, pa ako uzimate multivitamin sa gvožđem ujutro, uzmite kalcijum kasnije tokom dana. Vitamin C može pomoći kod apsorpcije, pa zato možete multivitamin popiti zajedno sa sokom od narandže.