BILJKA ZA KAŠALJ

Poznata lekovita biljka za kašalj Podbel (Tussilago farfara)se dugo koristi u narodnoj medicini. Lekovita svojstva Podbela za astmu i kao zamena za cigarete

Lekovita biljka Podbel (Tussilago farfara) svojim žutim cvetovima koji se pojavljuju u rano proleće podseća na maslačak. Zbog izgleda svojih listova, u Americi je poznata pod imenom Coltsfoot, što u prevodu znači konjsko kopito. List je nagorkog i sluzavog ukusa, bez mirisa.

Podbel (Tussilago farfara) – lekovita svojstva podbela biljka za kašalj

Na površinu zemlje, žuti cvetovi počinju da se pomaljaju u rano proleće, čak i kada još ima snega, dok se listovi pojavljuju mnogo kasnije. Prilikom sakupljanja treba voditi računa da listovi budu veliki kao dlan, čisti i bez zemlje. Pre sušenja ne treba da se peru, već samo usitne i brzo osuše.

Listovi podbela se brzo kvare ako se ne osuše valjano. Samo dobro osušeni listovi i cvetovi podbela su lekoviti i mogu duže da se čuvaju za spremanje čaja.

Podbel raste na livadama kao samonikla divlja biljka, najčešće pored izvora, potoka i rečica. Koristi se u lečenju organa za disanje već vekovima. Podbel ulazi u sastav plućnog čaja kao sredstvo protiv kašlja. Ako se pravilno upotrebljava, ova biljka je od velike pomoći svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i astme.

Lekovite materije u podbelu

Za medicinske svrhe koristi se cvet i listovi, a u pojedinim situacijama i koren. Najviše lekovitih materija sadrže listovi, jer rastu na sunčanim mestima. Podbel sadrži sluzi, tanin, flavonske glikozide, triterpene i razne organske kiseline. U listovima je pronađen i problematični sinkirkin, pirolizidinski alkaloid koga ima svega 0,01%. U cvetovima, ovog jedinjenja nema.

Lekovito dejstvo podbela

Zapadna i istocna tradicionalna medicina slazu se u tome da je podbel svakako jedna od najefikasnijih biljaka za lecenje upornog i hronicnog kaslja i drugih problema sa disajnim organima kao što su (bronhitis, laringitis, upala pluća, otežano disanje, astma, promuklost). Podbel je blagotvoran za upaljenu sluzokožu, jer sprečava njeno iritiranje. U kombinaciji sa majčinom dušicom, slatkim korenom i bokvicom podbel je odličan lek protiv kašlja.

Čaj od ove biljke takođe pomaže i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhijama, pa tako olakšava tegobe obolelih od hroničnog bronhitisa, plućnog emfizema. Ona rastvara sluzi a sadrži i gorke glikozide koji čine da biljka ima povoljan uticaj kada su u pitanju navedene tegobe respiratornih organa.

Cvetovi i listovi biljke se čak mogu koristiti za pušenje što takođe koristi u lečenju kašlja pošto podstiče iskašljavanje. Ova biljka sprečava telo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće spazam bronhija što izaziva napad astme.

Tako može sprečiti i ublažiti napade astme. Zatim, preporučuje se i za odvikavanje od pušenja klasičnih cigareta jer može poslužiti kao bezbednija zamena.

Preporučuje se i osobama koje imaju takozvana „prašnjava pluća“, odnosno disajne organe obložene sa puno prašine na specifičnim radnim mestima. Podbel podstiče izbacivanje sluzi iz disajnih organa, tačnije on stimuliše mikroskopske dlačice koje izbacuju sekret iz vazdušastih prostora. List podbela se upotrebljava u narodu slično listu bokvice: list se opere, namaze mašću ili uljem i stavlja na posekotine, zagnojena i upaljena mesta na telu. To je omiljen narodni lek.

Osim toga, podbel ima protivupalno dejstvo, pročišćava krv, pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma. Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina ova biljka je dobar lek protiv proliva.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Cvet podbela upotrebljava se za lečenje kožnih infekcija poput čireva, ekcema, kao i protiv upale vena. Ovaj vesnik proleća se koristi i za ispiranje usta i grla.

Ograničenja u upotrebi: Biljka podbel preporučuje se isključivo za kratkotrajnu upotrebu. Sa upotrebom podbela, poznatog i kao kozja brada, marta i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer određeni sastojci kao što su alkaloidi, u slučaju dugotrajne upotrebe poseduju hepatotoksično (oštećuju jetru) i kancerogeno dejstvo.

Pravilno konzumiranje je tri do četiri šolje dnevno i ne duže od četiri nedelje. Na taj način ćete osetiti veoma blagotvorno dejstvo ove biljke bez štetnih posledica. Ako imate porodičnu istoriju ciroze jetre, pijete mnogo lekova ili zloupotrebljavate alkohol nemojte piti preparate sa podbelom.

Znači, osobe koje imaju problema sa jetrom, zatim deca ispod dve godine starosti, trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti ovu biljku. Čaj može da se koristi bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo rastvorljivi u vodi, ali u strogo određenim dozama. O upotrebi treba da vode računa i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka može nepovoljno da utiče na delovanje lekova.

Čaj od podbela

Podbel se najčešće priprema u obliku čaja gde mogu biti zastupljeni pupoljci, cvetovi i listovi biljke. Radi veće delotvornosti biljka se koristi i u kombinacijama sa belim slezom, đumbirom, bokvicom i bršljanom. Bilo da se pravi samo od podbela ili meša sa drugim lekovitim biljkama, čaj se priprema tako što se jedna do dve kašičice prelije sa 2 decilitra ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji. Posle deset minuta se procedi i pije. Najbolje tri puta dnevno po jedna šolja, posle jela, za sve navedene bolesti.

Čaj od podbela za inhalaciju

Sa čajem od podbela može i da se inhalira, samo što se pravi na drugačiji način. U ovom slučaju se puna supena kašika pomešanih cvetova i listova biljke prelije sa litar vrele vode u odgovarajućoj posudi. Glavu zatim treba pokriti pamučnom tkaninom i udisati paru više puta u toku dana.

BioMind kapi protiv depresije gif -728x90

Čaj od podbela i morača protiv astme

Jednu kafenu kašičicu semena morača preliti sa 300 ml hladne vode i zagrevati do ključanja. Kad provri, kuvajte 1 minut, sklonite sa šporeta i dodajte 1 kafenu kašičicu podbela. Promešajte poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite, zasladite malo medom i popijte pola sata posle jela. Dnevno se piju 2 šolje čaja u vremenskom periodu od tri nedelje. Nakon toga treblo bi napraviti pauzu deset dana, pa ceo postupak ponoviti.

Čajna mešavina protiv kašlja i bronhitisa:

Za čaj je potrebno : Podbel 50g, bokvica 50g, majčina dušica 50g i divizma 50g. Sve biljke pomešati pa 1 supenu kašiku smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti zaslađeno medom po želji, dve do tri šolje na dan.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar