OPASNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Ukoliko stvari krenu kako ne treba, roboti bi mogli da ubijaju ljude u budućnosti. Razlog tome je što oni nikada neće razumeti neke stvari kao ljudi.

 

Napredak robotike u cilju olakšavanja i poboljšanja života u 21. veku bio je izuzetan poslednjih 10 godina, ali je koncept razgovora i komunikacije posebno zadavao muke naučnicima.

mogli da ubijaju ljude

Međutim, sada se čak pojavila teorija da bi učenje veštačke inteligencije složenosti ljudskog jezika moglo da bude opasno.

Kiki Hempelman, kompjuterski lingvista koji izučava humor, tvrdi da bi roboti mogli da počnu da ubijaju ljude, jer „smatraju da je to smešno“ ukoliko stvari krenu naopako, piše britanski „Ekspres“.

„Veštačka inteligencija nikada neće razumeti šale kao ljudi. Oni nemaju potrebu za humorom i potpuno promašuju poentu — kontekst“, rekao je on i dodao:

„Podučavanje veštačke inteligencije humoru može biti opasno jer mogu prepoznati humor tamo gde ga nema i obrnuto, upotrebiti ga tamo gde nikako nije prikladno. Mogli bi čak da počnu da ubijaju ljude smatrajući to kao nešto smešno“, prenosi „Alo“.

Ipak, dr Tristan Miler, kompjuterski naučnik i lingvista na Tehnološkom fakultetu u Nemačkoj, nešto je pozitivnijeg stava.

„Granice veštačke inteligencije su gotovo neograničene i buduća tehnologija bi mogla biti dovoljno napredna da roboti mogu da nauče da prepoznaju sarkazam, pa čak i različite jezike“, rekao je.

Međutim, on priznaje da je nauka još daleko od toga i da roboti nemaju „pravo znanje o stvarnom svetu“ da bi mogli da komuniciraju koristeći šale.

„Kreativni jezik, a naročito humor, jedna je od najtežih stvari za prihvatanje i razumevanje veštačke inteligencije“, rekao je.

Izvor: Sputnjik