OMILJENI JAPANAC

Postoje ona vozila za koja vam nije žao da iskeširate sve novce koje imate u slamarici. Jedan od takvih brendova i proizvođača jeste japanska Tojota, što zbog udobnosti i sigurnosti to i zbog dizajna koji je kod ovog vozila vanvremenski.

 

U narednih nekoliko desetina redova bavićemo se pitanjima o kojima se ne govori često, a tiču se upravo ovog vozila – njegove istorije, savremenog konteksta, servisa.

Na samom početku treba znati da je reč u multinacionalnoj kompaniji koja je pod pokroviteljstvom Japana, a koja se smatra šestom po veličini kada su u pitanju svetski proizvođači automobila. Ono što Tojotu danas odlikuje kao najpoznatiji brend jeste pravljenje hibridnih električnih automobila, a ona je jedna od  lidera kada je u pitanju proizvodnja ovih vozila.

Dvadeseti vek – vek promena

Zanimljivo je da Tojota nije nastala na samom početku veka, već je za njeno pozicioniranje trebalo da prođe gotovo četiri decenije. Naime, Kiichiro Toyoda je 1937. godine zavrteo mašinu koja se zove Toyota Industries, a koja je od tri godine ranije imala za cilj da se bavi proizvodnjom vozila. Uzveši u obzir da je u pitanju vreme kada je nastajalo najviše automobila, tridesete su i u Japanu pokazale svoje lice.

Simpatični primerci ratnih i poratnih godina

Nakon što je splaslo olovo Drugog svetskog rata, i na ulice opet umesto tenkova izašli automobile, Tojota se uhvatila u koštac sa novim interesantnim i ekonomičnim proizvodima. Tada je nastao maleni “Toyopet” koji je, može se reći, izvukao Tojotu iz ratne krize. Tojota je 1957. uspela da se ubaci na američko tržište, i može se reći da je to dovelo do procvata njihove industrije, koja će pleniti u šezdesetim i sedamdesetim godinama tog veka.

Megalomanija devedesetih

Tokom devedesetih godina, počela je prava ekspanzija u proizvodnji automobila koji su kombinovali velike i skupe delove, ali i pravili SUV modele koji su parirali mnogim evropskim terencima. Tojota se predstavila u Evropi, napravivši Tojotu Evro Tim, i tako su postali popularni čak i među Britanskim vozačima.

Servisi za Tojotu

Iako su u pitanju pouzdani automobili koji su izuzetno izdržljivi, nije na odmet ponekad ih proveriti. Kao i kod svakog drugog automobila, i kod Tojote je potrebno raditi mali i veliki servis i uredno je održavati. Servisi za Tojotu mogu se naći i širom Srbije, pa ne morate da brinete o održavanju ako imate neki od ovih primeraka.

U zavisnosti od toga za koji ste se model prethodno odlučili, Tojota će vas svakim sledećim primerkom nagraditi. Pouzdan japanski tim sa hiljadama ljudi širom sveta garantuje kvalitet, ali i u udobnost i sigurnost na putu. Definitivno najbolje od Tojote jesu hibridi, koji su sve prisutniji na srpskim ulicama. Veoma često vozni parkovi taksija popunjeni su tojotinim hibridima koji su veoma mali potrošači. Oni se mogu smatrati pametnim automobilima, jer potrošnju goriva menja električna energija koja nastaje u samom automobilu. Ulaganje u ovu vrstu automobila je dugoročno. To znači da ćete, čak i ako za nju izdvojite nešto više novca, na kraju imati uštedu. Osim toga, vaša pojava na putu biće impozantna jer Tojota nije gubila vreme ni kada je u pitanju dizajn.