SA OVIM NEMA IGRANJA

Nema onog vozača koji vozi duže vreme, a da se makar jednom na putu nije susreo sa nekom nedaćom. Pod nedaćama se, razume se, mogu podrazumevati najrazličitiji momenti neprijatnosti, koji nas dovode do ivice živaca. Od prestanka rada brisača ili polomljenog retrovizora, do probušene gume ili ozbiljnijih kvarova.

 

Neke se stvari mogu bez problema rešiti u hodu, a majstor može i da sačeka. Neke, međutim, zahtevaju intervenciju majstora i to bez pogovora. Postoji li način da se ovakva vrsta problema predupredi ili je sudbina automobila vezana za Marfijev zakon?

Pa, odgovor na ovo pitanje je kompleksan, ali svakako jedan od odgovora može biti – veliki servis.

Šta je servis automobila?

Da li se zamena ulja, filtera za gorivo, vazduh i ulje mogu smatrati servisom, pitanje je koje se često postavlja. Naš odgovor je prost – da. Svaka intervencija na automobilu koja doprinosi bezbednosti na putu može se smatrati servisom. Mali servis radi se na oko 10.000 pređenih kilometara, ili na godinu dana, ukoliko ne prelazite mnogo kilometara. Veliki servis iziskuje nešto više novca, a i on se smatra važnim redovnim servisom. Servisi automobila mogu se raditi i shodno potrebama ili kvarovima koji se javljaju usput.

Šta je veliki servis?

Vozači najbolje znaju da veliki servis ume ponekad da iznenadi sa brojem „izbijenih“ novčanica iz novčanika. On podrazumeva zamenu ključnih delova, kaiševa, filtera, svećica, i drugih bitnih činilaca bezbedne vožnje. U zavisnosti od toga koji auto vozite, postoje preporučeni broj kilometara za menjanje određenih delova. U Beogradu, primera radi, postoji veliki broj specijalizovanih servisa. Raznovrsni modeli automobila servisiraju se na različitim mestima širom Beograda i Srbije. Servisi za Mercedes, Škodu, Fiatove modele, Nissan servis, nisu jednako zastupljeni. Zbog toga treba voditi računa o tome kako birate svoje majstore, i da li servise radite u ovlašćenom servisu ili makar onom koji nudi poverenje.

Zbog čega treba raditi veliki servis?

Pogonski kaiš ili lanac mogu da oslabe ili se rastegnu. To može da dovede da preskoči nekoliko zubaca na zupčaniku. Popularan naziv „prezubiti“ često se koristi kao sinonim za besanu noć punu alkohola. Šalu na stranu, ali gotovo niko ne zna da je reč o terminu iz automobliskog sveta. U tom slučaju može se desiti da motor potpuno otkaže i da šteta bude gotovo nepopravljiva.

Kada menjati set zupčanika?

Ne može se reći da postoji univerzalno pravilo za zamenu kaiša ili lanca. Ipak može se naslutiti kada je kaiš ili lanac u lošem stanju. Predviđeni periodi se obično propisuju na 100-120 hiljada kilometara. Potom se veliki servis radi na 5,6 godina ili 60.000 km.

Imajte u vidu da ignorisanje problema koji se javljaju može da dovede do mnogo veže štete, pa je ulaganje u servis nešto što je dugoročno isplativo. Osim toga, ako znamo da nebezbedan automobil može da doprinese stvaranju problema na putu u pogledu bezbednosti, shvatite ove preporuke kao nešto što može da vas sačuva. Osim što ne želite da se „jurite“ sa šlep službom, sigurni smo da ste odgovorni prema sebi i svojim saputnicima. Preduhitrite potencijalne probleme i vožnja će vam biti uživancija.