LISTA OPASNIH

Na listi namirnica s najvećim udelom pesticida kelj je dospeo među tri najštetnije! U voće i povrće sa najviše pesticida spadaju jagode, jabuke, paradajz i krompir.

 

Naučnici iz Ekološke radne grupe (EWG) nakon deset godina ponovo su uvrstili ovu supernamirnicu u svoje redovno godišnje istraživanje i na 60 odsto uzoraka otkrili pesticid koji ima kancerogeni učinak na ljudski organizam. Prvo i drugo mesto i dalje zauzimaju jagode i spanać!

voće i povrće sa najviše pesticida

Ekološka radna grupa (EWG), neprofitna je organizacija usmerena na ljudsko zdravlje i okolinu koja od 2004. godine objavljuje godišnji izveštaj o namirnicama s najvećim i najmanjim udelom pesticida.

Pesticidi povezani s rakom kože

Ove godine, u više od 92 odsto testiranih uzoraka kelja otkrivena su dva ili više ostatka pesticida. Najčešće otkriveni pesticid, pronađen na oko 60 odsto uzoraka kelja, bio je Daktal (DCPA) koji je na temelju testiranja provedenih na životinjama klasifikovan kao sredstvo koje ima kancerogeni učinak na ljudski organizam.

Naučnici EWG-a došli su do zaključka da se postotak uzoraka kelja s ostacima pesticida od 2007. godine do danas povećao sa 76 na 98 odsto. Takođe, prosečan broj ostataka na jednom uzorku povećao se s dva na više od pet.

Izveštaj ne bi trebalo obeshrabriti ljude da jedu voće i povrće, ali preporuka je da biramo organske proizvode kad god je to moguće jer čak ni temeljito pranje voća i povrća ne uklanja sve tragove pesticida s plodova.

Drugi stručnjaci koji su gledali izveštaj, ali nisu učestvovali u istraživanju, tvrde da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.

„Dvanaest onečišćenih“ za 2019. godinu

Nakon dodavanja kelja, ovogodišnji popis ne razlikuje se bitno od prošlogodišnjeg, s izuzetkom slatke paprike koja je prošle godine bila na 12. mestu, a ove godine nije na listi:

1. Jagode
2. Spanać
3. Kelj
4. Nektarine
5. Jabuke
6. Grožđe

7. Breskve
8. Trešnje / Višnje
9. Kruške
10. Paradajz
11. Celer
12. Krompir

„Čista lista“ nije se bitno menjala

Svake godine naučnici EWG-a objavljuju i listu namirnica s najmanjom količinom ostataka pesticida, a veliki deo ovogodišnjeg popisa takođe se ponavlja od prošle godine. Za 2019. godinu šampinjoni su uvršteni u popis, a mango je izbačen.

Više od 70 odsto testiranih uzoraka voća i povrća na listi nije imalo ostataka pesticida, a samo 6 odsto namirnica imalo je ostatke dve ili više vrsta pesticida.

Ovo je lista namirnica koje bi se, prema EWG-u, trebalo konzumirati bez straha i opterećenja jer nemaju na sebi ostatke štetnih pesticida:

1. Avokado (manje od 1 odsto uzoraka pokazalo je primetne količine pesticida)
2. Slatki kukuruz (manje od 1 odsto uzoraka pokazalo je primetne količine pesticida)
3. Ananas
4. Smrznuti grašak
5. Luk
6. Papaja
7. Patlidžan
8. Špargla
9. Kivi
10. Kupus
11. Karfiol
12. Dinja
13. Brokoli
14. Šampinjoni
15. Slatka dinja

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr