POREKLO VERSKOG OBIČAJA

Koji je to trenutak u hrišćanstvu zabeležen kao onaj kada je rešeno da bojimo uskršnja jaja? Zbog čega ovu tradiciju ne bi trebalo da obavljamo na Veliki Petak?

 

Jedan od najstarijih hrišćanskih običaja je bojenje Vaskršnjih jaja. A zašto se boje jaja, kazuje nam hrišćansko predanje:

bojimo uskršnja jaja

Kada je Marija Magdalena stigla u Rim da propoveda Jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Pokušala je da mu ispriča o Hristovom vaskrsenju, na šta se car grohotom nasmejao i rekao da je to nemoguće, isto kao što je nemoguće i da kokoške snesu crvena jaja…

Sledećeg jutra su sve kokoške u okolini snele upravo takva – crvena jaja!

Marija Magdalena se vratila caru i pružajući mu jedno crveno jaje pozdravila ga rečima: HRISTOS VASKSRE! Vidno začuđen car joj je dozvolio da mu do detalja ispriča o životu i vaskrsenju Isusa Hrista!

Po drugoj verziji priče, Marija Magdalena je po dolasku u Rim, caru Tiberiju poklonila korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje, rekavši da je verovatnoća da se to dogodi jednaka tome da bela jaja iz korpe promene boju. Marija je na tu njegovu rečenicu odgovorila sa “Hristos Vaskrse”, a sva jaja u korpi postala su crvena.

Kako god bilo, jaja se boje u crvenu boju jer ona simboliše radost i vaskrsenje i jedino crvena jaja su dostojna Vaskrsa!

Takođe, bez obzira na običaje i ustaljenu praksu trebalo bi izbegavati bojiti jaja na Veliki Petak. To je protivno svake logike, jer ako se u crkvenim knjigama ovaj dan obeležava kao dan najstrožeg posta i molitve, gde se čak ni „ognjište u kući ne pali“ onda je nelogično da toga dana, umesto na molitvi, budemo za šporetom.