JOŠ BOLJE SNALAŽENJE

Od svog lansiranja 2005. godine aplikacija Google Maps je postala toliko korisna da je gotovo nemoguće setiti se kako smo se snalazili bez njih.

 

Od računanja koliko je vremena potrebno da se dođe od tačke A do tačke B, do traženja restorana i zanimljivih mesta, one su neprocenjiv resurs za navigaciju po komšiluku, ali i novim desetinacijama.

aplikacija google maps

I naravno, Google Maps su prešle dug put u svojoj 14-godišnjoj istoriji i puna su korisnih funkcija koje nisu uvek odmah očigledne, kao što je dodavanje zaustavljanja na ruti ili deljenje napretka putovanja sa prijateljima.

Evo nekih od najkorisnijih trikova za koje možda niste čuli:

Promenite vreme da biste videli najtačnije rezultate

Google Maps mogu biti vrlo korisne za traženje pravog puta unapred, ali u tom slučaju promenite vremenski okvir koji odgovara onoma kada planirate da putujete. Tako Google može da vam ponudi najtačnije rezultate na osnovu uzoraka saobraćaja i drugih varijabli.

Čuvajte listu omiljenih mesta

Ako vam čuvanje u glavi svim mesta na koje idete pravi poteškoće, Google Maps i tu mogu biti od pomoći. Samo dodirnite ikonu sa tri vertikalne linije (popularni „hamburger“) i odaberite „vaša mesta“. Tu u opciji „sačuvano“ možete dodati omiljeni restoran ili bar.

Pronađite informacije o ruti samo jednim dodirom

Prvo proverite da li Google Maps imaju vašu radnu i kućnu adresu. Tada samo dodirnite opciju „vožnja“ pri dnu ekrana da biste videli pojedinosti o svojoj ruti.

Preuzmite karte za upotrebu van mreže

Ako vozite kroz udaljena područja gde možda nećete uvek imati pristup internetu, Google vam omogućava preuzimanje mapa određenih područja kako biste ih mogli pregledati i van mreže.

Da biste to učinili, potražite područje koje želite da sačuvate. Zatim kliknite na njega i izaberite opciju „preuzimanje“.

Ako ne vidite tu opciju, klikom na pretražite područje, klikom na „hamburger“ izaberite „oflajn mape“ i tamo odaberite onu koju želite da sačuvate.

Dodajte tačku za zaustavljanje svom putovanju

Ponekad putovanje ne uključuje uvek vožnju direktno iz tačke A u tačku B. Možda ćete morati da pokupite prijatelja, zaustaviti se na pumpi ili stati da nešto pojedete. Aplikacija Google Maps vam nudi da jednostavno dodate stajalište na svojoj ruti tako što, nakon što započnete putovanje, dodirnete područje gde se prikazuje predviđeno vreme dolaska. Tu zatim pritisnete „traži duž rute“ i željeno mesto dodate koa vaš „pit stop“.

Rezervišite vožnju

Na nekim tržištima Google je učinio prebacivanje između aplikacije maps i aplikacija kao što su Uber i Lyft mnogo jednostavnijim pa, nakon što upišete adresu odredišta, možete i da pregledate dostupne mogućnosti prevoza među kojima su i aplikacije za naručivanje vožnje.

Podelite svoju lokaciju s prijateljima

Ponekad možete da dopuste prijatelju ili članu porodice da tačno znaju gde se nalazite i koliko će vam biti potrebno da stignete. Da biste lakše podelili svoje procenjeno vreme dolaska, upotrijebite opciju „deljenje napretka putovanja“ u Google kartama.

Dodirnite odeljak pri dnu ekrana gde aplikacija pokazuje koliko će trajati do dolaska na odredište. Zatim odaberite „deljenje napretka putovanja“ i kontakt s kojim želite da podelite svoju lokaciju dok ne stignete na svoje odredište.

Proverite da li je u vašem omiljenom restoranu gužva

Aplikacija Google Maps može i da prikaže pojedinosti o zanimljivim mestima, kao što su opisi restorana, recenzije, fotografije i drugo, ali i doba dana kada je na tim lokacijama obično najveća gužva.

Pokažite prijateljima gde se nalazite

Ako se nalazite u prepunom javnom prostoru, teško je opisati vašu preciznu lokaciju. Upravo zato možete da postavite pin na mapi koji možete da podelite sa prijateljem ili članom porodice.

Izvor: B92.net