MALA I POSEBNA

Minijaturna država Andora zanimljiva je po mnogo čemu, pa se može izdvojiti bar 10 činjenica koje ovu zemlju čine veoma interesantnom.

 

Dugačku granicu Španije i Francuske na jednom svom delu prekida jedna mala, ali slatka država. U pitanju je Andora. Kako pretpostavljamo da ne znate baš nešto previše o njoj, evo prilike da čitajući 10 činjenica nešto i naučite o ovoj državici!

andora

1. Verovali ili ne, Andora je četrnaesta najstarija država u svetu! Kad smo već kod brojeva, dodajmo i da je šesnaesta najmanja na planeti.

2. Na čelu Monaka nalazi se princ. S druge strane, na čelu Andore nalaze se dva princa koja dele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz ove države, jer je jedan princ uvek aktuelni predsednik Francuske, a drugi biskup od Urgelja. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć.

3. Glavni grad države Andora la Velja najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se čak 1.013 metara iznad površine mora.

4. Po očekivanom životnom veku, Andorci se nalaze na drugom mestu, odmah iz dugovečnih i neuništivih Japanaca.

5. Jedina je zemlja na svetu u kojoj je službeni jezik katalonski. Naime, iako se on govori i u Španiji i Francuskoj, samo je u Andori službeni.

6. Andora ne zna šta je vojska. U slučaju ratnog stanja, za koje su šanse izuzetno minimalne, državu bi štitile francuska i španska vojska.

7. Više od 70 odsto površine zemlje je zapravo nacionalni park, koji potpada pod UNESKO zaštitu.

8. Što se tiče kriminala, on je ovde gotovo kao i vojska – nepostojeći. Reč je o jednoj od najbezbednijih zemalja sveta.

9. Od četiri najmanje evropske zemlje (ne računajući Vatikan) Andora je najveća s površinom od 468 kvadratnih kilometara, a u leđa joj gledaju Monako, Lihtenštajn i San Marino.

10. Andora nema nacionalnu banku i svoju valutu. Danas koristi evro kao sredstvo plaćanja, a pre je u upotrebi bila španska pezeta ili francuski franak.

Izvor: Punkufer.hr