KOMORAČ

Kako anis (Pimpinella anisum) ili Komorač utiče na naše celokupno zdravlje. Lekovita svojstva anisa u tradicionalnoj medicini – leči pluća, varenje, kontroliše šećer

 

Anis (Pimpinella anisum) ili slatki komorač je biljka koja pripada porodici Apiaceae kojoj između ostalog pripadaju šargarepa, celer i peršun, sve su poznate po svojim lekovitim efektima. Potiče iz područja istočnog Meditrana, sa teritorije današnje Španije, Turske i Sirije. Može imati visinu do jednog metra, leti razvija karakteristične bele cvetove. Kao začin i lekovita biljka Anis se koristi u vidu semenki.

Seme Anis (Pimpinella anisum) ili Komorač - lekovita svojstva anisa

Anis ostvaruje niz efekata na zdravlje i zbog toga se primenjuje u tradicionalnoj medicini u vidu čaja, tinktura ili pripravaka.

Osim toga, seme anisa ima dobro prepoznatljiv, jedinstven i jak miris i ukus zbog aromatičnih jedinjenja i etarskih ulja. Uz to poseduje veoma dobre nutritivne karakteristike i utiče na poboljšanje izgleda kože i kose. Miris anisa je glavni sastojak Bronhi bombona kao i nekih pića i likera.

Neki od najznačajnijih efekata i karakteristika ploda anisa biće navedeni u daljem tekstu.

Dobar izvor nutrijenata

Iako se anis u ishrani koristi u relativno malim količinama, zbog visokog sadržaja mikronutrijenata u njegovom sastavu to je i više nego dovoljno organizmu da zadovolji potrebe za velikim brojem minerala, vitamina. U osnovi anis predstavlja izuzetno dobar izvor gvožđa pa se može primenjivati kod osoba koje su anemične usled nedostatka ovog važnog minerala koji učestvuje u procesu oksigenacije organizma.

Osim gvožđa anis sadrži i mangan, ključni mineral koji poseduje antioksidativnu funkciju i veoma je bitan za očuvanje metabolizma i očuvanje funkcije velikog broja organskih sistema.

Jedna kašika anisa (oko 6 grama) sadrži oko dvadeset kalorija, 1 gram proteina i masti, 3 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana, zadovoljava 15% dnevnih potreba za gvožđem, 9% za mangan, 5% za kalcijum, mangan i fosfor, sadrži i bakar i kalijum.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Anis je obavezan sastojak naših BioGast kapi protiv gastritisa i gorušice jer ima jako prijatan ukus i podstiče izlučivanje telesni sluzi koja deluje protektivno na sluzokožu jednjaka i želuca. Zao je izmedju ostalog anis i čest sastojak preparata za disanje, jer poboljšava iskašljavanje time što podstiče telesnu sluz da izadje napolje.

Može pomoći kod simptoma depresije

Depresija se u današnje vreme veoma često javlja, pretpostavlja se da pogađa oko 24% žena i 11% muškaraca širom celog sveta. Budući da depresija dovodi do smanjenja kvaliteta života predstavlja ozbiljan problem koji se ne sme ostavljati po strani.

Određene grupe istraživača pokazale su da ekstrakt ploda anisa poseduje izuzetno jako antidepresivno dejstvo kod miševa koji su učestvovali u studiji. Jedna studija u kojoj je učestvovalo 110 pacijenata pokazala je da svakodnevni unos tri grama anisa u prahu tri puta na dan bila efikasna u smanjenju simptoma depresije.

Ove studije su pokazale da anis ima čak uporediv efekat sa mnogim antidepresivima. Zamena antidepresiva plodom anisa se ne preporučuje dok se ne utvrdi tačan mehanizam dejstva, odnos koristi i rizika i bezbednost primene.

Može uticati na regulaciju nivoa šećera

Studije su pokazale da anetol koji ulazi u sastav ploda anisa predstavlja aktivnu komponentu koje može ostvariti efekat na regulaciju nivoa glukoze u krvi kada se primenjuje u okviru zdrave ishrane. Smatra se da anetol utiče na ćelije pankreasa da luče insulin u povišenoj koncetraciji što pogoduje pacijentima sa dijabetesom tipa 2 i osobama sa insulinskom rezistencijom.

BioLiver-728x90

Antiinflamatorni efekat anisa

Inflamacija (zapaljenje) je normalan odgovor organizma na oštećenje ili infekciju. Pokazano je da hronična inflamacija visokog nivoa može biti odgovorna za nastanak srčanih oboljenja, dijabetesa i malignih bolesti. Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da anis može smanjiti  koncetraciju proinflamatornih jedinjenja u organizmu i dovesti do umanjenja inflamacije.

Osim toga anis sadrži jedinjenja sa antioksidativnom aktivnošću koja pomažu u sprečavanju nastanka oštećenja nastalih pod uticajem slobodnih radikala.

Uticaj na zdavlje i izgled kože

Anetol je glavna komponenta ulja anisa koja mu daje karakterističnu aromu i lekovita svojstva. Ulje anisa poseduje antiseptična i blago sedativna svojstva, deluje na digstivni sistem olakšavajući varenje hrane i  omogućava detoksikaciju organizma. Ulje anisa daje vašoj koži mladalački sjaj i izgled, čini vašu kožu mekom i glatkom, sprečava nastanak mitisera, akni i omogućava reparaciju kože.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar