MRVICE ZDRAVLJA

Čia semenke za metabolizam čine čudo, jer ovo sitno seme bogato je kalcijumom, koji ima ključnu ulogu u energetskim metaboličkim procesima, pa time, između ostalog, omogućava lakše skidanje kilograma.

 

Ako dobre stvari dolaze u malim pakovanjima, to može isto da važi i za čia semenke koje su izuzetno moćne, pune hranljivih materija i minerala. Čia semenke su stekle popularnost poslednjih godina zbog mnogih zdravstvenih koristi koje se mogu dobiti redovnim svakodnevnim konzumiranjem.

čia semenke za metabolizam

Ove semenke se lako mogu ubaciti u našu ishranu tako što ih mešamo u jogurt za vreme doručka ili ih dodajući u obrok posle treninga.

Superpunjenje metabolizma

Čia semenke su bogat izvor kalcijuma. Dve pune kašike celog čia semena obezbeđuju više od 130 miligrama kalcijuma. Ovaj mineral ima ulogu u energetskom metabolizmu i može da pomogne u regulisanju telesnog sistema i smanjenju procenta telesne masti.

Konzumacijom čia semenki svakodnevno možemo da poboljšamo sopstveni metabolizam i sagorimo masnoće na stomaku. Istraživanja pokazuju da dodavanje čia semenki u našu ishranu smanjuje visceralno masno tkivo, tj. tkivo sala na stomaku, a koje utiče na metabolizam tela i predstavlja okvir gojaznosti.

Bori se protiv raka dojke i raka grlića materice

Čia semenke su bogate alfa linoleinskom kiselinom koja je u osnovi omega 3 masna kiselina. Otkriveno je da alfa linoleinska kiselina ograničava rast malignih ćelija u slučajevima raka dojke i raka grlića materice. Takođe je otkriveno da je ova kiselina izazvala smrt ćelija raka bez oštećenja zdravih ćelija.

Održava nivoe šećera u krvi i holesterola

Čia semenke su dobre za naše celokupno probavno i metaboličko zdravlje. Neke od najnovijih studija povezale su potrošnju čia semenki sa zdravim nivoom šećera u krvi, HDL (dobrim holesterolom), ukupnim holesterolom, kao i smanjenim nivoima triglicerida i LDL (lošim holesterolom). Ove semenke dijabetičari mogu bezbedno konzumirati i mogu pomoći u održavanju zdravog srca i kostiju.

U ostale benefite koje čia semenke pružaju našem organizmu ubrajaju se:

Podsticaj za imuni sistem

Ove semenke mogu našem imunološkom sistemu dati ozbiljan podsticaj kao sporedni efekat uravnoteženog zdravlja creva koji inače daju semena drugih biljaka. Imunitet je pod direktnim uticajem zdravlja creva, tako da nam poboljšanje rada creva može pomoći da izbegnemo mnoge bolesti.

Jača kosti

Jedenje čia semenki može da poboljša zdravlje kostiju. Jedna porcija ovog semena sadrži 18 odsto dnevnog preporučenog unosa kalcijuma koji je koristan za održavanje dobrih i jakih kostiju.