REGENERACIJA TOKOM NOĆI

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju i muče mnoge, a rešenje bi mogla da ponudi hibernacijska dijeta, kod koje se proces mršavljenja, kao što ime i kaže, pokreće tokom noći.

 

Hibernacijska dijeta ima jedno ključno pravilo da pre spavanja uzmete jednu do dve kašičice meda, bilo u toplom napitku, smutiju ili direktno iz tegle.

hibernacijska dijeta

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mek Ines, koji kaže da ona istovremeno deluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tela i sarađujući s njom umesto da radi protiv nje.

Hibernacijska dijeta deluje tako što „regrutuje“ prirodni mehanizam organizma koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate se boriti protiv svog tela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu, ističe Mek Ines.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masti, ublažavajući delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo. I tu nastupa med.

Pre svega, dobro je znati jeste li kandidat za hibernacijsku dijetu. Zapitajte se sledeće:

Budite li se redovno tokom noći?
Znojite li se noću?
Muči li vas refluks želudačne kiseline tokom noći?
Budite li se usred noći jer morate ići u toalet?
Osećate li mučninu rano ujutro?
Budite li se iscrpljeni?
Da li vam je ujutro grlo suvo?
Imate li grčeve tokom noći?
Osećate li slabost rano ujutro?

Ako je vaš odgovor DA na ijedno od ovih pitanja, to može da znači da svoju jetru niste „obezbedili gorivom“ potrebnim za njen pravilan rad noću. Umesto da sagoreva masnoće i obnavlja mišiće, vaše telo proizvelo je veliki talas hormona stresa dok ste spavali.

Med je odavno cenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu telu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontroliše ravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiče sagorevanje masti. Dok spavate, med će stimulisati rad jetre i umanjiti delovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

Međutim, hibernacijska dijeta se ne temelji samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumeva izbegavanje procesuiranih namirnica, poput belog hleba, pice, burgera, čipsa, piva i šećera, pa je konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važno za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Izvor: Zadovoljna.hr