TRAVA ZA LEČENJE

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač marihuane i njen izvoznik. Bio bi to kanabis koji se koristi u medicinske svrhe, za lečenje najtežih tipova bolesti.

 

Hrvatska bi veoma skoro mogla da postane proizvođač i izvoznik marihuane za svrhe lečenja teških oboljenja, piše u novom broju nedeljnika „Globus“.

proizvođač marihuane

Ne samo da lekova od kanabisa više ne bi smelo nestati u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo biti i mnogo jeftiniji nego sada. Upravo zbog visoke cene u apotekama većina pacijenata se i dalje uglavnom snabdeva na crnom tržištu.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer se u svetu sve više ljudi želi lečiti marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će im moći pružati takve tretmane.

Investitori, domaći i strani, koji su spremni da ulažu u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe hrvatski medij.

Hrvatska je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, kompanijama registrovanim za proizvodnju lekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lekove od kanabisa.

Do sada, takve preparate apoteke su uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena.

Bez velike pompe Ministarstvo zdravstva, odnosno njegov Sekretarijat za analizu i preporuke primene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smele zakonske izmene.

U idućih šest meseci ministar zdravstva, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora doneti Pravilnik o načinu i merilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

Izvor: Globus.hr