ZDRAVLJE OD ŽARE

Kopriva izgledom možda jeste skromna, ali ova livadska biljka nudi čitavu raskoš dobrobiti za naše zdravlje. Svakako je reč o jednom od najvrednijih lekova iz prirode, čija sezona upravo traje.

 

Kopriva cveta od proleća do jeseni, a za očuvanje i poboljšanje zdravlja najčešće je koristimo u obliku čaja.

kopriva

Koprivu znalci nazivaju „seljakom“ među samoniklim biljem i to je savršeno opisuje. Naizgled neugledna, zapravo je neizmerno vredna i jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka. Njene prehrambene blagodati poslednjih se godina ponovo sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da je možete nabaviti i potpuno besplatno ako je sami naberete.

Odlučite li se sami da berete ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte ga brati uz autoput ili na drugim mestima gde postoji opasnost od zagađenja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su iglicama, zbog čega ih je jako neugodno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu, koja nakon toga peče. Zbog toga je kopriva dobila ime i „đavolji list“, ali svakako s anđeoskim delovanjem.

Koristi koprive zaista su mnogobrojne i poznate su od drevnih vremena, a mi smo ih nabrojali deset.

1. Čisti telo od toksina

Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži, čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tela od toksina i to na nežan i bezbbedan način. Kopriva ima i diuretsko delovanje, što dodatno pospešuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospešuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu i brine se da probavni sistem radi kako treba sprečavajući taloženje toksina. Uz to, poboljšava rad limfnog sistema pomažući telu da se reši viška toksina i u bubrezima.

2. Pomaže u trudnoći

Kopriva se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj te može sprečiti preveliko krvarenje jer deluje kao koagulant. Nadalje, kopriva će pospešiti proizvodnju mleka i učiniti laktaciju lakšom. Stručnjaci koprivu stavljaju na listu korisnih biljnih lekova u trudnoći i tokom porođaja.

3. Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utiču na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a i može da smanji obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može olakšati promene koje se događaju u telu i delovati okrepljujuće, što će hormonalne „turbulencije“ učiniti podnošljivijim.

4. Poboljšava cirkulaciju

Zbog kombinacije vitamina C i gvožđa, kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina. Povećavajući broj crvenih krvnih zrnaca i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa energije koja nam je nužna za svakodnevno funkcionisanje. Zbog istog razloga kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i lečenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

5. Sprečava pojavu kamena u bubregu

Kopriva je poznati diuretik, ali na bubrege deluje i na drugi način – može pomoći u razbijanju kamenja u bubrezima i žuči. Na taj način može se sprečiti pogoršavanje simptoma i hirurško uklanjanje kamenja. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomernog zadržavanja tečnosti. Nadalje, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

6. Deluje protivupalno

Između ostalog, kod stanja kao što su reumatoidni artritis i hronična bol u mišićima, kopriva deluje blagotvorno. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive deluju i kod lečenja gihta.

7. Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva može pomoći u sprečavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da reguliše hormone u telu, što takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova livadska biljka zaista ima sve.

8. Pomaže kod problema s disanjem

Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući polensku groznicu, astmu i druge sezonske oblike alergija. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovna konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za lečenje astme.

9. Štiti zdravlje srca

Nakon svega nabrojenog, sasvim je logično da kopriva povoljno deluje i na zdravlje srca. Istraživanja su dokazala da redovna konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju sistolnog krvnog pritiska i olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

10. Poboljšava izgled kože

Nanošenje ekstrakata koprive na kožu dokazano smanjuje akne i može sprečiti bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidacijskom delovanju pospešuje zaceljivanje, smanjuje pojavu ožiljaka i mrlja od akni i smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.

Izvor: Zadovoljna.hr